Şirketler Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #975636

Aşağıdakilerden hangisi Anonim şirketlerde sermaye arttırımıyla ilgili yanlış bir bilgidir? 


İç kaynaklardan yapılan sermaye artırım dışında, ortaklar tarafından yerine getirilmemiş sermaye taahhüdü varsa, sermaye artırımına gidilemez.

Sermaye artırımına esas sermaye sisteminde genel kurul karar verir. 

Halka açık olmayan şirketlerde sermaye artırımına ilişkin işlemler Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri ve buna bağlı olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun yaptığı düzenlemelere göre yapılır. 

Halka açık anonim şirketlerde esas sermaye sistemi veya kayıtlı sermaye sistemi uygulanabilmektedir.

Artırım, genel kurul veya yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren üç ay içinde tescil edilir.


Yanıt Açıklaması:

İç kaynaklardan yapılan sermaye artırım dışında, ortaklar tarafından yerine getirilmemiş sermaye taahhüdü varsa, sermaye artırımına gidilemez. (TTK 456). Sermaye artırımına esas sermaye sisteminde genel kurul; kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulu karar verir. Artırım, genel kurul veya yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren üç ay içinde tescil edilir.
Anonim şirkette sermaye artırımı konusu incelenirken, ilgili şirketin halka açık olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Halka açık olmayan şirketlerde (ki genellikle aile şirketleridir) sermaye artırımına ilişkin işlemler TTK hükümlerine göre yapılır. Halka açık şirketlerde ise TTK hükümleri geçerli olmakla birlikte, bu tip şirketlerin tabi olduğu Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri ve buna bağlı olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun yaptığı düzenlemelere uymak da zorunludur.

Yorumlar
  • 0 Yorum