Siyaset Bilimi Deneme Sınavı Sorusu #1167208

Aşağıdakilerden hangisi faşist düşünceye uygundur?


Liberalizmin siyasi ve iktisadi alan için öngördüğü bireyci, yarışmacı düzen ile sosyalizmdeki sınıf çatışması tezi ulusun birliğini bütünlüğünü tehlikeye atan bir unsur olarak görülür ve reddedilir.
Tek gerçek varlık bireydir ve bireyin özgürlüğüne yönelik en büyük tehdit kaynaklarından biri devlettir.
Anayasa ile bireye ait ve devletin müdahale edemeyeceği hak ve özgürlükler alanı güvence altına alınmalıdır.
Bütün bireylerin tercihlerini serbestçe açıklama ve özgürce tercihte bulunma hakkı vardır.
Kendi yasalarıyla bir denge yaratabileceği, üretimin, istihdamın, refahın artacağı ve dolayısıyla buna paralel olarak da insanların daha fazla özgürleşeceği tezini savunur.

Yanıt Açıklaması: Faşizm, liberalizme ve sosyalizme karşı bir tepki olarak doğmuş elektik bir ideolojidir. Dolayısıyla faşizmin ilkelerini, olmazsa olmazlarını keşfetmek zordur. Faşizm redlerden doğmuştur. Faşizmde, liberalizmin siyasi ve iktisadi alan için öngördüğü bireyci, yarışmacı düzen ile sosyalizmdeki sınıf çatışması tezi ulusun birliğini bütünlüğünü tehlikeye atan bir unsur olarak görülür ve reddedilir. Faşist diktatörlükler, kapitalistleşme konusunda geç kalmış ülkelerde ortaya çıkmıştır. İtalya ve Almanya, İngiltere ve Fransa’ya yetişebilmek, siyasi ve askeri anlamda onlarla boy ölçüşebilecek düzeye gelebilmek için ekonomilerini daha fazla güçlendirebilmek zorundaydılar. Oysa her iki ülkede de ekonomi tam olarak kapitalistleşmemiş, sanayi yeterince gelişmemişti. Toplum kendi haline bırakıldığında, aradaki mesafenin kapatılması zordu ve bu durumda devletin burjuva sınıfını desteklemek üzere iktisadi hayatın doğal işleyişine müdahale etmesi gerekiyordu. Sosyalizmin ortaya çıkışı ile işçi sınıfının artan isteklerini bastırmak ve potansiyel iktisadi kaynakları harekete geçirmek için güçlü ve baskıcı bir idareye ihtiyaç vardı. Zira sosyalizmin işçi sınıfına olan çağrısı, bu ülkelerin burjuva sınıfı ve onların elindeki sermaye için büyük tehdit oluşturuyordu. İşçi ve burjuva sınıfı arasındaki çatışma, Almanya ve İtalya’nın dünya ticaretinde İngiltere ve Fransa’nın karşısındaki dezavantajlı konumunu daha da derinleştirmekteydi. İşte faşizm, bu nesnel durumlara cevap ve çare olarak geliştirildi. Faşizm, liberalizm ve sosyalizmin bazı argümanlarını reddederken bazılarını kendini desteklemek için ödünç aldı.
Yorumlar
  • 0 Yorum