Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1239114

Demokratik değerlerin gelişimini sağlayacak demokratik kültürün oluşturması için sivil toplumun sahip olması gereken demokratik etik ilke aşağıdakilerden hangisidir?


Sivil toplum ve devlet ilişkisi demokratik bir zemine oturmalıdır

Sivil toplum kendini ekonomik gereksinimlere göre güncellemelidir

Sivil toplum kendi içerisinde hiyerarşik bir disiplin yapısını oluşturmalı ve yaşatmalıdır

Sivil toplum devlet bağlantılı olmalıdır

Sivil toplum kendi içinde farklılıklara karşı duyarlı ve ötekine karşı sorumlu olmalıdır


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde gelişmiş bir sivil toplumun varlığı demokratik toplumsal yaşam açısından önemli görülmektedir. Diğer yandan sivil toplumun bir çatışma alanı olması ve bu nedenle tahakküme dayalı ilişki biçimlerini geliştirmeye meyilli olması bu düşünceyi tartışmalı hale getirmektedir. Bu durum demokrasi için sadece sivil toplum-devlet ilişkisinin değil sivil toplumun kendi arasındaki ilişkinin de demokratik olması gerektiğini gündeme getirmiştir.

Bu çerçevede farklılıklara karşı duyarlılık ve ötekine karşı sorumluluk şeklinde ifade edilen demokratik etiğin sivil topluma hâkim bir etik olması oldukça önemlidir. Bu etikten yoksun bir sivil toplumun devletle ilişkisi ne kadar demokratik olsa da uzun vadede demokratik değerlerin gelişimini sağlayacak demokratik kültürü oluşturması imkansızdır. Sivil toplumun bireylerin demokratik değerlerle toplumsallaşmasının alanı olması, kendi varlığı ve gelişimi için son derece önemlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum