Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1085777

Aşağıdakilerden hangisi toplum sözleşmesi düşüncesine dayanan görüşlerden birisi değildir?


Toplum sözleşmesi düşüncesine göre, siyasal toplum ya da devlet, insanların özgürlüklerinin bir kısmını bir üçüncü şahsa devrettikleri bir anlaşma yoluyla bir araya gelmeleri ile birlikte ortaya çıkar.

Siyaset, insanların kuralsız bir şekilde yaşadıkları bir dönemin (doğal durum ya da doğa hali) sonunda, bu dönemde karşılaşılan zorluklara ilişkin deneyimin bir ürünü olarak doğan yapay bir şeydir.

Bir yanda insanların kendi hallerine bırakıldığı doğal durum, diğer yanda ise sözleşme sonrasında ortaya çıkan medeni durum söz konusudur ve siyasal bağ ancak ikinci durumda var olur.

Toplum bireyden önce gelir ve eğer toplum verili ise, siyasal bağ da verilidir.

Bireyin toplumsal yaşamı öncelediğini varsaydığı için, insanların sözleşme yoluyla oluşturdukları bir iktidara boyun eğmeyi kabul etmeleri ile birlikte toplum haline geldiğini, siyasetin de devlet ile birlikte ortaya çıktığını kabul eder.


Yanıt Açıklaması:

Toplum sözleşmesi düşüncesi siyasetin devlet ile birlikte ortaya çıktığını kabul eder. Fakat Abélès, politik antropoloji çalışmalarındaki bulgularının bu kabulün doğru olmadığını gösterdiğini belirtir. Politik antropoloji çalışmalarına göre,  toplum bireyden önce gelir. Eğer toplum verili ise, siyasal bağ da verilidir. Siyasal bağın verili olması ise, devletin insanların bir araya gelmesinin nedeni değil, sonucu olduğunu gösterir.

Yorumlar
  • 0 Yorum