Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #51469

Sivil toplum, ailenin ve devlet kurumlarının dışında, toplumsal yaşamın gerektirdiği, bireylerin gönüllü olarak yer aldığı ve örgütlendiği toplumsal ilişkiler ağıdır. Genel olarak toplumsal yaşamın sürmesinde önemli rolü olan gönüllü ilişkilerin ve kuruluşların yer aldığı bu ağ içerisinde piyasa ve piyasa kurumları, gönüllülük esasına dayanan dinsel yapılar, özel ve kamusal nitelikli dernek ve organizasyonlar, kamu oyu ve siyasal partiler gibi karşılıklı güven duygusunun oluşturduğu işbirliğine dayalı çeşitli toplumsal ilişki biçimleri yer alır. Sivil toplum, piyasa ve devletle birlikte günümüz toplumunu oluşturan bileşenlerdir. Üçü arasındaki ilişkinin niteliği, toplumların yapısını ve karakterini belirlemektedir.Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Çoğunluğun oyuyla iktidara gelmiş olan bir siyasi parti, azınlığın haklarını temin etmekle yükümlü değildir.
Ekonomik, kültürel, sosyal ve dini yapılanmayla kompleks bir yapıya sahip olan bir örgütlenmenin, devlet kurumlarına, kendi ideolojilerini yayma amacıyla sızması yasaldır.
Siyasi iktidarla yakın ilişki içerisinde bulunan bir şirkete, iktidar partisi iltimas geçebilir; bu şirketin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Bir sivil toplum örgütünün, ideolojilerini yayma adına toplumda algı operasyonu yapma hakkı, devlet tarafından temin edilebilir.
Demokratik düzenin zarar görme tehlikesi ortaya çıktığında sivil toplum örgütleri ve piyasa aktörleri, devletle uyum içerisinde hareket etmekle yükümlüdür.

Yanıt Açıklaması: A, B, C ve D şıkları yanlış bilgiler içermektedir. E şıkkında ise, toplumsal düzenin ihtisas edilmesi, demokratik düzenin korunması ve bireysel hakların teminatı adına devlet, sivil toplum örgütleri ve finansal örgütlenmelerin ortak hareket etmesi gerekmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum