Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1125036

Marc Abeles, Edward Evan Evans-Pritchard ve Meyer Fortes gibi antropologlar, hiyerarşik bir yöneten-yönetilen ilişkisinin bulunmadığı toplumlara ilişkin yaptıkları antropolojik incelemeler ile siyasetin kavramsallaştırılmasında hangi temel önermeyi ortaya koymaya çalışmaktadırlar?


Siyasetin ortak yaşamın ortak iyiyi göre düzenlenmesi olduğu fikrini desteklemek için kabile toplumlarında ortak iyiyi ortaya koymayı amaçlamaktadırlar.

Siyasal olanla toplumsal olanın aslında farklı kategoriler olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadırlar.

Modern öncesi toplumlarda siyasetin var olmadığını belirlemektedirler.

Siyasal yapıların devletlerin yapısal analizi ile anlaşılabileceğini ispatlamak istemektedirler.

Siyasetin devlete ait olana indirgenemeyeceğini ve devletsiz toplumlarda da siyasetin olduğunu belirlemektedirler.


Yanıt Açıklaması:

Modern devletin toplumsal yaşam üzerindeki belirleyici gücü, siyasetin devlete ait olana indirgenmesinde önemli rol oynamıştır. Devletin toplumsal yaşam üzerindeki etkisinden hareketle, siyaseti, devlete ait olanın sınırları içerisinde düşünmek, devlet ya da benzeri bir siyasal organizasyonun olmadığı toplumsal yaşam deneyimlerinde siyasetin de var olamayacağını kabul etmek demektir. Fakat siyasal antropoloji çalışmaları bize bu kabulün doğru olmadığını gösteren kanıtlar sunmaktadır. Söz konusu çalışmalar, içerisinde bir siyasal organizasyonu barındırmayan toplumlarda da, yöneten-yönetilen ilişkilerinin ya da başka bir ifade ile dile getirecek olursak, iktidar ilişkilerinin mevcut olduğunu göstermekte ve siyasal ilişkinin evrensel bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Marc Abélès, Devletin Antropolojisi isimli çalışmasında, Edward Evan Evans-
Pritchard ve Meyer Fortes’in bazı Afrika toplumları üzerine yapmış oldukları antropolojik araştırmalar sonucunda ortaya koymuş oldukları çalışmayı, siyasal ilişkinin evrensel bir ilişki olduğu düşüncesini destekleyen çalışmaların bir örneği olarak sunar. Buna göre bir toplumda siyasal ilişkinin olması için mutlaka bir devlet organizasyonuna gereksinim bulunmamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum