Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #52023

Gwyn Nettler’e göre anomi ve yabancılaşma kavramı arasında nasıl bir ilişki vardır?


Bireyin toplumsal yapı tarafından oluşturulan kültürel hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek kurumsallaşmış araçlara güveninin ve inancının azalması yabancılaşma ve anomiye yol açar.
Yabancılaşma ve anomi kavramları aslında aynı olgu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Her iki kavram da toplumsal düzensizlik durumunu incelemekte, nedenlerini arayarak çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır.
Anomi ve yabancılaşma kavramlarının her ikisi de kişinin kendi zihninde oluşturduğu çatışma durumu, bireysel hedeflerin bulunamaması, iç tutarlılıktan yoksun olma gibi düzensizlik durumları ile özdeşleşmektedir.
Yabancılaşma ve anomi arasındaki bağı kurarken, toplumların ya da diğer örgütlenmelerin kendine özgü doğasından kaynaklanan nesnel bir anomi durumu ile bireysel boyutta yaşanan öznel anomi durumunu birbirinden ayırır
Yabancılaşma ve anomi bireyselliğin kaybı anlamına geldiğidir ve bu tür bir kaybın da aslında birey açısından ve toplum genelinde istenilmeyen bir durum olduğudur.

Yanıt Açıklaması: Gwyn Nettler’e göre anomi ve yabancılaşma kavramları arasında kesinlikle bir ilişki vardır. Çünkü her iki kavram da kişinin kendi zihninde oluşturduğu çatışma durumu, bireysel hedeflerin bulunamaması, iç tutarlılıktan yoksun olma gibi düzensizlik durumları ile özdeşleşmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum