Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #52069

Siyasi parti tipleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Kadro partileri tipi, işlevleri esasen seçim dönemleriyle geniş bir grubun yönettiği ve üye sayısını artırmaya özel bir çaba gösteren partilerdir.
Siyasal rejimde kartel parti tipinin ortaya koyduğu fiilî siyasal koalisyonun ardında, sistemdeki mevcut partilerin, kazanılmış hak, konum ve ayrıcalıklarını koruma ve pekiştirme güdüsü yatmaktadır.
Herkesi kapsayan partiler, ideoloji, örgüt yapısı açısından katı ve güçlüdürler ve güçlü bir lider kadrosu tarafından yönetilirler.
Şirket partisi tipinde, “gençlik”, “yakışıklılık”, “eğitim düzeyi” gibi kişisel imgesel unsurların kullanılması ve liderin adeta popüler bir kültür ikonuna dönüştürülmesi yoluyla seçmenlerin oyunun sağlanması görüşü reddedilir.
Üye sayısı kitle partileri için sadece mali yönden önem taşır.

Yanıt Açıklaması: B şıkkı doğrudur. A şıkkı yanlıştır çünkü kadro partileri tipi, işlevleri esasen seçim dönemleriyle sınırlı ve dar bir grubun (seçim çevrelerinde etkili konumda bulunan isim sahibi kişilerin) yönettiği ve üye sayısını artırmaya özel bir çaba göstermeyen partilerdir. C şıkkı yanlıştır çünkü herkesi kapsayan partiler, ideoloji, örgüt yapısı açısından katı ve güçlü değillerdir ama güçlü bir lider kadrosu tarafından yönetilirler. D şıkkı yanlıştır çünkü Bu parti tipinde “gençlik”, “yakışıklılık”, “eğitim düzeyi” gibi kişisel imgesel unsurların kullanılması yoluyla liderin adeta popüler bir kültür ikonuna dönüştürülmesi yoluyla seçmenlerin oyunun sağlanması esastır. E şıkkı yanlıştır çünkü üye sayısı kitle partileri için sadece mali yönden değil, ideoloji ve siyasal inanç yönünden de önem taşır.
Yorumlar
  • 0 Yorum