Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320032

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi siyaset analizini, üretim araçlarının sahipliğinden yola çıkarak açıklar?


İşlevci Yaklaşım

Çoğulcu Yaklaşım

Seçkinci Teori

Elit Yaklaşım

Marksist-Çatışmacı Yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Çatışmacı yaklaşımda devletin işlevlerini (seçkinci teorinin aksine) üretim araçlarının kimin elinde bulunduğuna göre belirleyen bir siyaset analizi vardır. Karl Marx toplumdaki temel çatışmanın sınıfsal bir çatışma olduğunu düşünmektedir. Sınıfsal çatışma ise kapitalist toplumlarda görülmektedir. Marksist yaklaşım, iktidar sahipleri ile iktidar sahibi olmayanlar arasındaki farklı çıkarlar olduğunu ve bu farklılıkların toplumda bir çatışmaya neden olduğunu ileri sürmektedir. Bu yaklaşıma göre iktidarın kaynağı temel olarak ekonomik kaynaklıdır. Marx'a göre iktidar toplumda ekonomik kontrolü elinde bulunduranlarda yoğunlaşmıştır. İktidarın kaynağı ekonomik alt yapıda bulunmaktadır.

*Bütün sınıflı toplumlarda üretim araçları yönetici sınıf tarafından sahiplenilmiştir ve kontrol edilmektedir. Üretim araçlarının sahipliği egemenliğin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle iktidarın insanlara yeniden dönüşünün tek yolu üretim araçlarının kollektif olarak sahiplenilmesidir. * Komünist bir toplumda üretim araçları bireysel olarak değil  de kollektif olarak sahiplenileceği için güç tüm halk arasında daha eşit bir şekilde dağıtılacaktır.

Üretim araçlarına sahip olan toplumdaki diğer toplumsal gruplara göre küçük azınlık, diğerlerini sömüren egemen konumuna gelir. Marksizme göre, devlet bu egemen sınıfın elindeki basit bir araçtan başka bir şey değildir. Toplumun ve siyasal rejimin tüm kurumları, bu egemenliğin devamını sağlamaya, yani egemen sınıfın ayrıcalıklarını korumaya yöneliktir. Aile, din, ahlak, hukuk egemen ideoloji vb. hep bu egemenliğin sürmesini güvence altına alan üst yapı kurumlarıdır. Marx'a göre siyasal iktidar, ekonomik iktidarın yansımasından başka bir şey olamaz. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum