Ticaret Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #573156

I. Önleme ve düzeltme davalarında verilen kararlar, her türlü amaçla elde etmiş olan şahıslar hakkında da uygulanır.                                                      II. Hukuk davalarını dava açma hakkı olan kişi, bu hakların doğduğunu öğrendiği andan itibaren 3 ay ve haksız rekabet oluşturan fiillerin işlenmesinden itibaren bir yıl içinde açmalıdır.                                                III. Davranışın basın yoluyla işlenmesi halinde davalılar basın, yayın kuruluşları ve yöneticileridir.                                                                              Yukarıda haksız rekabetle ilgili verilen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


Sadece I

I - II

Sadece III

II - III

1 - II -III 


Yanıt Açıklaması:

Haksız rekabet davalarından önleme ve düzeltme davalarında verilen kararlar, haksız rekabete konu olan malları doğrudan veya dolayısıyla ondan ticari bir amaçla elde etmiş olan şahıslar hakkında da icra olunur (TTK md. 56, f. 4). I'deki ifadede her türlü dediği için yanlıştır.

Haksız rekabet nedeniyle açılacak hukuk davalarını dava açma hakkı olan kişi, bu hakların doğduğunu öğrendiği andan itibaren bir yıl ve haksız rekabet oluşturan fiillerin işlenmesinden itibaren üç yıl içinde açmalıdır. Bu nedenle II' de verilen ifade yanlıştır.

Kanunda haksız fiilin her türlü basın, yayın, iletişim ve bilişim işletmeleriyle gerçekleşmesi halinde davalı basın, yayın kuruluşları ve yöneticileridir. III' de verilen ifade doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum