Ticaret Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #959211

Anonim ortaklığın tanımı ve unsurları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


TTK m.329’daki iki fıkrayı birleştirmek suretiyle anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş, borçlarından dolayı sorumluluğu malvarlığı ile ortaklarının sorumluluğu ise taahhüt etmiş oldukları sermaye miktarı ile sınırlı ve yalnızca şirkete karşı olan ortaklık şeklinde tanımlanabilir.

Eski TK m.269 vd.’daki “esas sermaye” kavramı yerine, TTK m.329 vd.’da, “sermaye” denilmiş olması bilinçli ve isabetlidir.

Kayıtlı sermaye sistemi, anasözleşmede gösterilen alt ve üst limitler arasında, yönetim kurulu kararı ile ve anasözleşme değişikliği usulüne uyulmaksızın sermaye artırımına izin veren bir sistemdir (TTK. 460 vd.).

Anonim şirkete para, mal, hak, alacak gibi değerler sermaye konulabilmekte; fakat getirilen sermaye payının mutlaka (Türk Lirası) olarak ifade edilmesi gerekmektedir.

TTK’de esas sermayenin en az yüz bin Türk Lirası, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş anonim ortaklıklarda ise başlangıç sermayesinin en az elli bin Türk Lirası olması öngörülmüştür.


Yanıt Açıklaması:

TTK’de esas sermayenin en az elli bin Türk Lirası, kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş anonim ortaklıklarda ise başlangıç sermayesinin en az yüz bin Türk Lirası olması öngörülmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum