Türk Vergi Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1372943

Aşağıdakilerden hangisi bilanço esası hakkındaki bilgilerden biridir?


Bilanço esasında zirai kazancın tespiti, bilanço esasına göre ticari kazancın tespitinde olduğu gibi dönem başı ve dönem sonu öz sermayelerin kıyaslaması yoluyla yapılır.

Tasdiki zorunlu olan defterleri tasdik ettirmek (defteri kebir hariç) ve kanuni defter ve belgelerini kullanıldıkları yılı izleyen takvim yılının başından itibaren 2 yıl boyunca saklamak zorunlulukları söz konusudur.

Zirai kazancı bilanço esasına göre tespit edilen çiftçilerin II. sınıf tüccarlarda olduğu gibi yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri tutmaları zorunludur.

C¸iftçiler, diledikleri takdirde, işletme hesabı yerine bilanço esasına tabi tutulmalarını isteyemezler.

Zirai kazancın bilanço esasına göre tespitinde, 36, 37 ve 38 inci maddeler hükmü de göz önünde tutularak, ticari kazancın bu husustaki hükümleri uygulanır.


Yanıt Açıklaması:

C¸iftçiler, diledikleri takdirde, işletme hesabı yerine bilanço esasına tabi tutulmalarını isteyebilmekte- dirler. Bilanço esasında zirai kazancın tespiti, bilanço esasına göre ticari kazancın tespitinde olduğu gibi dönem başı ve dönem sonu öz sermayelerin kıyaslaması yoluyla yapılır. Bu farktan varsa dönem içinde eklenen değerler çıkarılır, çekilen değerler eklenir.

Zirai kazancın bilanço esasına göre tespitinde, 56, 57 ve 58 inci maddeler hükmü de göz önünde tutu- larak, ticari kazancın bu husustaki hükümleri uygulanır.

Zirai kazancı bilanço esasına göre tespit edilen çiftçilerin I. sınıf tüccarlarda olduğu gibi yevmiye def- teri, defteri kebir ve envanter defteri tutmaları zorunludur. Tasdiki zorunlu olan defterleri tasdik ettirmek (defteri kebir hariç) ve kanuni defter ve belgelerini kullanıldıkları yılı izleyen takvim yılının başından iti- baren 5 yıl boyunca saklamak zorunlulukları söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum