Türkiye Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #1059621

Devalüasyon yapılmış (Dolar 2.8TL’den 9TL’ye çıkarılmış, dolar başına 6.22TL vergi alınması planlanmıştır.), bütçe dengesinin sağlanması amacıyla kamu harcamalarında kısıntı yapılmış, dış borçlar ertelenmiş, dış ticarette serbestleşmeye gidilmiş, emisyon hacmi kısıtlanmıştır. IMF desteği ile oluşturulan istikrar programı kapsamında yapılan düzenlemeler aşağıdaki istikrar kararlarından hangisine aittir? 


1978

1970

1958

1980

1994


Yanıt Açıklaması:

4 Ağustos 1958 İstikrar Kararları yürürlü­ğe konmuştur. IMF desteği ile oluşturulan istikrar programı kapsamında yapılan düzenlemeler şun­lardır:

  • Dolar kuru 2,8 T’den 9 T’ye çıkarılarak devalüasyon yapılmış, döviz alım işlemle­rinde 1 dolar başına 6,22 T vergi alınması kararlaştırılmıştır.
  • Bütçe dengesinin sağlanması amacıyla kamu harcamalarında kısıntı yapılmış, KİT ürünlerine zam yapılmış ve KİT’lerin Mer­kez Bankası kaynaklarıyla finansmanına sı­nırlamalar getirilmiştir.
  • 422 milyon dolar düzeyindeki dış borçlar ertelenmiş ve yeni bir ödeme planına bağ­lanmıştır (moratoryum). Buna ek olarak, IMF, ABD ve Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütünden (OEEC’den) toplam 359 mil­yon dolarlık yeni kredi sağlanmıştır.
  • Dış ticarette serbestleşmeye gidilmiş, bu kapsamda ithalat üçer aylık programlara bağlanmış, hammadde ve ara malı ithalatı­na öncelik verilmiş, ihracatta ise fiyat kont­rollerinde bürokratik işlemlerin hafifletil­mesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
  • Emisyon hacmi kısıtlanmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum