Uluslararası Örgütler Deneme Sınavı Sorusu #1283163

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Güvenlik S¸artında kabul edilen ana konular arasında yer almamaktadır?


İktisadi ve çevresel boyut

İnsani boyut

Siyasi-askeriboyut

Kültürel boyut

Hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Güvenlik S¸artı’nda kabul edilen ana konular:

  • İnsani boyut: İnsan haklarına ve temel özgürlüklere saygı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün AGİT’in kapsamlı güvenlik kavramının özünü oluşturduğunu teyit etmiştir. İnsan hakları ve temel özgürlüklerin ihlal edilmesi, milliyet-din-ırk-cinsiyet temelinde hoşgörüsüzlük birer güvenlik teh- didi olarak değerlendirilmektedir.

  • Siyasi-askeri boyut: Kapsamlı güvenlik kavramının öz unsuru içinde silahsızlanma, silahların kont- rolü, güven ve güvenlik arttırıcı önlemler sayıldıktan sonra Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvet- ler Antlaşması (AKKA)’nın kıtada güvenliğin temel taşlarından biri olmaya devam edeceği vurgu- lanmıştır. Karşılıklı güven, askeri şeffaflık ve öngörülebilirliği tesis etmek hedeflenmiştir.

  • İktisadi ve çevresel boyut: Demokrasi, refah ve güvenlik arasındaki bağlantıyı kabul etmektedir. Ge- çiş döneminde olan ekonomilerin dünya ekonomisiyle bütünleşmesini ve iktisadi alanda hukukun üstünlüğünü sağlamak hedeflenmiştir. Bu çabaları erken uyarı ve çatışma önleme faaliyetleri ile yerine getireceği belirtilmiştir.

  • Hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele: Güvenliğin diğer boyutlarını etkileyeceği için önemli görülmektedir. Yolsuzluğun, AGİT’in ortak değerlerine bir tehdit oluşturduğu da vurgulanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum