Vergi Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #978723

Dernek ve vakıflar ile bunlara ait iktisadi işletmeler hakkında aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?


Dernek ve vakıflar kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almaz.

Dernek ve vakıflar amaçlarına ulaşmak amacıyla iktisadi faaliyette bulunduklarında, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmenin varlığı kabul edilir.

Bağlı bulunduğu dernek veya vakıf yabancı olan iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefi olmazlar.

Bir iktisadi işletmenin kurumlar vergisi mükellefi olması bakımından, bağlı olduğu dernek veya vakfın yerli ya da yabancı olmasının bir önemi yoktur.

Kurumlar vergisi mükellefiyeti bakımından; iktisadi işletmenin aleni olarak kurulup kurulmamasının bir önemi yoktur.


Yanıt Açıklaması:

Dernek ve vakıflar yardımlaşma ve dayanışma gibi sosyal amaçlarla kurulurlar. Bu tür kuruluşların kazanç elde etme amacı bulunmamaktadır. Bu nedenle dernek ve vakıflar kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almaz. Dernek ve vakıflar amaçlarına ulaşmak amacıyla iktisadi faaliyette bulunduklarında, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmenin varlığı kabul edilir. Mükellefiyet bakımından; iktisadi işletmenin aleni olarak kurulup kurulmamasının, sicile tescil ettirilip ettirilmemesinin, ayrı bir tüzel kişiliğinin olup olmamasının bir önemi yoktur. Burada önemli olan iktisadi karakter taşıyan bir faaliyetin devamlılık gösterecek şekilde yapılmasıdır. Dernek ve vakıflara bağlı iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefi olmaları bakımından dernek veya vakfın yerli ya da yabancı olmasının bir önemi yoktur. Cevabımız C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum