Vergi Yargılaması Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #911900

Vergi davasının niteliğiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İdarî işlemler hakkında, yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmeleri için açılan dava tam yargı davasıdır.

İdarî eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan dava iptal davasıdır.

İptal davalarında idarî bir işlemin veya eylemin ya da idarî sözleşmenin yerine getirilmesi ya da getirilmemesi nedeniyle zarara uğrayanların bu zararlarının tazmini talep edilmektedir. 

İhtiyatî haciz uygulanması, haciz uygulanması, tecil ve terkin taleplerinin reddedilmesi, iptal davası olabilecek idarî eylem örnekleridir.

Önceden tahsil edilmiş vergilere ilişkin olarak idarenin vergiyi iade etmek istememesi hâlinde, ilgili tam yargı davası açmak hakkına sahiptir


Yanıt Açıklaması:

A ve B şıkkı yanlıştır. idarî dava türleri; • idarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davaları ile • idarî eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları olarak belirtilmektedir. C şıkkı yanlıştır.  İptal davalarında, şahsa özgü (kişisel) menfaatleri ihlâl edilenlerce, idarenin bir işleminin iptali talebi söz konusu iken tam yargı davalarında idarî bir işlemin veya eylemin ya da idarî sözleşmenin yerine getirilmesi ya da getirilmemesi nedeniyle zarara uğrayanların bu zararlarının tazmini talep edilmektedir. D şıkkı yanlıştır. ihtiyatî haciz uygulanması, haciz uygulanması, tecil ve terkin taleplerinin reddedilmesi, takdir komisyonlarınca karar alınması, vergi hatalarının düzeltilmesi taleplerinin reddi bu tür iptal davası olabilecek idarî işlem örnekleridir. E şıkkı doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum