Yangın ve Yangın Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #977610

Birçok araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre bina yangınlarından ve toplum felaketlerinden tahliye edilmek üzere toplanan özel “davranışsal gerçekler” vardır. Aşağıdakilerden hangileri bu davranışsal gerçekleri gösterir?

I. İnsanların ilk içgüdüsü çevrelerinde kendilerini güvende hissetmektir.

II. İnsanlar yangın sırasında hemen panik olurlar ve ilk olarak kendi can güvenliğini koruyacak şekilde hareket ederler.

III. İnsanlar özellikleişaretler belirsiz ve/veya tutarsız olduğunda, eylem arayışında bulunacaklardır.

IV. İnsanlar yangın sırasında gerçekçi ve fedakar olarak hareket ederler.

V. İnsanlar büyük olasılıkla tahliye hareketine başlamadan önce hazırlık faaliyetlerine girebilirler


I-II-III-IV

I-II-III-V

I-III-IV-V

I-II-IV-V

I-II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

YANGIN ANINDA İNSAN DAVRANIŞLARI Bir yangın olayı gerçekleştiği zaman, o binada bulunan tüm insanların tehlikeden en kısa sürede ve güven içerisinde uzaklaşabilecekleri ve tamamıyla güvende olabilecekleri bir yere ulaşan korunmuş kaçış yolları mutlaka tasarlanmalıdır. Normal ko- şullarda kullanılan dolaşım alanlarının kaçış yolu  Kaçış Yolları olarak kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda kullanılacak alternatif kaçış yolunun tasarımında binanın ve bina kullanıcılarının çok iyi değerlendirilmesi, yapılan risk analizi sonucu belirlenen her türlü tehlikeye karşı gerekli önlemlerin standartlara uygun olarak yerine getirilmesi, gerek bu yolların işleyişi ve gerekse optimum çözümlere ulaşılması için büyük önem taşımaktadır. Ancak belirli bir düzeni olmaması ve önceden tam olarak kestirilememesi nedeniyle özellikle yangın tehlikesi altındaki insan davranışlarını kaçış yollarının tasarımı sürecine dahil etmek son derece zordur. Genel itibarıyla bu davranış modelleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir [3]: • İnsanların ilk içgüdüsü çevrelerinde kendilerini güvende hissetmek ihtiyacıdır; bahanelere başvurarak etrafına ve kendine güven vermeye çalışırlar. • Özellikle yönlendirme işaretleri belirsiz ve/ veya tutarsız olduğunda, eylem arayışında bulunurlar. Ne yapılacağı, nasıl mücadele edileceği, binadan nasıl uzaklaşılacağı hususlarında değerlendirmeler yaparlar. • Yangın anında gerçekçi ve fedakâr olarak hareket ederler. Kaçma ya da mücadele etme kararlarını değerlendirerek sorumluluk alırlar. • Tahliye hareketine başlamadan önce güzergâh planı yaparlar ve genellikle her zaman kullanılan bildikleri yolları kullanırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum