Yerel Yönetimler Deneme Sınavı Sorusu #911712

Ödenemeyen Giderler, Bütçeleştirilmiş Borçlar ve Ön Ödeme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Ödeme emri belgesine bağlandığı halde ödenemeyen tutarlar, bütçeye gelir yazılarak kurum hesaplarına alınır ve burada bekletilir.

Malın alındığı veya hizmetin yapıldığı mali yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar talep edilmeyen emanet hesaplarındaki tutarlar bütçeye gelir kaydedilir.

Gelir kaydedilen tutarlar, mahkeme kararı da olsa ödenmez.

Kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, alacaklının başvuru sırasına göre ödenir.

lgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak 10 yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine düşer.


Yanıt Açıklaması:

Ödeme emri belgesine bağlandığı halde ödenemeyen tutarlar, bütçeye gider yazılarak emanet hesaplarına alınır ve buradan ödenir. Ancak, malın alındığı veya hizmetin yapıldığı mali yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar talep edilmeyen emanet hesaplarındaki tutarlar bütçeye gelir kaydedilir. Gelir kaydedilen tutarlar, mahkeme kararı üzerine ödenir. Kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak, sırasıyla kanunları gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye bağlı ödemelere, ilama bağlı borçlara, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek yük getirecek borçlara ve ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara öncelik verilir. İlgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine düşer. Bu bilgilere dayanarak, Ödenemeyen Giderler, Bütçeleştirilmiş Borçlar ve Ön Ödeme ile ilgili B seçeneğindeki ifade doğru olarak verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum