Yerel Yönetimler Deneme Sınavı Sorusu #919421

Personel Yönetimi Kapsamları            Tanım

  1. Teknik kapsam                         A. Bu kapsamda, gözetim işlevlerinden                                                         bahsedilir.
  2. İdari kapsam                            B. Bu kapsamda, örgütteki insan gücünün
                                                       yönetiminde kullanılacak tekniklerden                                                       bahsedilir.
  3. Davranışsal kapsam                  C. Bu kapsamda, insan gücü ile ilgili                                                             kayıtların tutulması, özlük işleri, büro                                                       yönetimi ve dosyalama, istatistiklerin                                                       düzenlenmesi, izin işleri gibi                                                                     konulardan bahsedilir.

Yukarıda verilen personel yönetimi kapsam ve tanımlarının doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?


1-A, 2-B, 3-C

1-A, 2-C, 3-B

1-B, 2-C, 3-A 

1-B, 2-A, 3-C

1-C, 2-B, 3-A


Yanıt Açıklaması:

Dar anlamda personel yönetimi, daha teknik bir boyutu ifade etmektedir. Bu anlamda personel yönetimi işe alma, sınav yapma, atama, sicil, yükselme gibi konulardaki bilgi, teknik ve becerilerden ibarettir. Personel yönetiminin dar anlamdaki tanımlamasından yola çıkarsak, personel yönetiminin belirli kapsamları vardır bu kapsamlar üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar; teknik kapsam, idari kapsam ve davranışsal kapsam olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknik kapsamda, örgütteki insan gücünün yönetiminde kullanılacak tekniklerden bahsedilir.

İdari kapsamda, insan gücü ile ilgili kayıtların tutulması, özlük işleri, büro yönetimi ve dosyalama, istatistiklerin düzenlenmesi, izin işleri gibi konulardan bahsedilir.

Davranışsal kapsamda ise, gözetim işlevlerinden bahsedilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum