Yerel Yönetimler Deneme Sınavı Sorusu #1165947

Bölgeler Komitesi mevcut durum ile olması gerektiği kadar etkin bir organ değildir. Hangisi bunu sebeplerinden değildir?


Teknik ve ayrıntılı çok sayıda rapor yayınlanmasına rağmen karar alma yetkisi bulunmadığından AB kamuoyunda yeterli derecede dikkat çekememektedir.
AB’ye üye olan devletlerin yerinden yönetim örgütlenmelerinin farklılıklar göstermesinden dolayı Bölgeler Komitesinin oluşum ve çalışmaları olumsuz etkilenmektedir.
Bölgeler Komitesi’ne hangi konularda danışılması gerektiği konusu karşılaşılan bir başka güçlüktür.
Yerel yönetimler ve bölge yönetimleri, farklı düzeyler arasındaki işbirliği yöntemleri ile devam ettirdikleri çok çeşitli konularda görevler üstlenmişlerdir. Bu yönetimlerin Bölgeler Komitesinde yer alan temsilcilerinin hangi konularda kendilerini yetkili
Komisyon ve Konseyin ekonomik ve sosyal uyum, Avrupa ağları içeriğinde taşımacılık, enerji ve telekomünikasyon, kamu sağlığı, eğitim ve gençlik ve kültür konularını içeren önergelerde Komiteye danışmasını zorunlu kılmıştır.

Yanıt Açıklaması: Bölgeler Komitesi mevcut durum ile olması gerektiği kadar etkin bir organ değildir. Bunun sebeplerini açıklayacak olursak:   166 • Teknik ve ayrıntılı çok sayıda rapor yayınlanmasına rağmen karar alma yetkisi bulunmadığından AB kamuoyunda yeterli derecede dikkat çekememektedir. • AB’ye üye olan devletlerin yerinden yönetim örgütlenmelerinin farklılıklar göstermesinden dolayı Bölgeler Komitesinin oluşum ve çalışmaları olumsuz etkilenmektedir. • Bölgeler Komitesi’ne hangi konularda danışılması gerektiği konusu karşılaşılan bir başka güçlüktür. Yerel yönetimler ve bölge yönetimleri, farklı düzeyler arasındaki işbirliği yöntemleri ile devam ettirdikleri çok çeşitli konularda görevler üstlenmişlerdir. Bu yönetimlerin Bölgeler Komitesinde yer alan temsilcilerinin hangi konularda kendilerini yetkili sayacağı, farklı düzeylerdeki yönetimlerin çıkarları hakkında bilgi sahibi olup olmayacakları konuları da sorun oluşturabilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum