Yerel Yönetimler Deneme Sınavı Sorusu #1164461

Ombudsman olarak adlandırılan kişiler , yönetimin elindeki her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek yasal yetkiye sahip, uzmanlığa ve bağımsızlığa dayalı, güçlü, etkin ve saygı duyulan kişilerdir. Bu yetkinliğe sahip olmayan bir kişi ombudsman olursa aşağıdakilerden hangisi gerçekleşebilir?


Yerel yönetimlerde şikayet sahibi kişiler ombudsmana ulaşarak isteklerde bulunabilir.
Ombudsman yerel halkı yönetimlere karşı savunabilir.
Ombudsman kendi gördüğü sorunları doğrudan yönetimlere iletebilir.
Ombudsman konunu uzmanı olmadığı için, bilgisi olmadığı konu hakkında yerel halkın şikayetlerini değerlendirip yönetime başvuramaz.
Yerel halk tarafından görevden alınır.

Yanıt Açıklaması: Ombudsman kavramı şu şekilde açıklanabilir: “Kamu Denetçiliği”, “Yurttaş avukatı” ya da “halk hakemi” adlarıyla anılan ombudsman, yerel yönetimlerde önemli bir işleve sahiptir. Yerel ombudsman, yerel topluluk üyelerinin, yerel yönetimden herhangibir şikayetleri olduğunda (örneğin hizmetin gereği gibi ya da hiç yerine getirilememesi, haksızlığa uğrama vb.) konunun incelenip değerlendirilmek üzere başvuracağı makamdır. Ombusdman sistemi, yönetimin elindeki her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek yasal yetkiye sahip, uzmanlığa ve bağımsızlığa dayalı, güçlü, etkin ve saygı duyulan bir kurumdur.
Yorumlar
  • 0 Yorum