Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1248202

Klasik Yönetim Teorilerini oluşturan üç temel yaklaşımın paylaştıığı ortak görüşlerden biridir?


Üretimde temel amaç kar optimizasyonudur. 

En ideal yönetim biçimi bürokrasidir. 

Üretimin temelinde insan unsuru yer almaktadır. 

Örgütün iç çevresinde etkinliğin nasıl sağlanacağı önemlidir. 

Örgütler, açık birer sistem olarak ele alınmıştır. 


Yanıt Açıklaması:

Klasik Yönetim Teorilerini oluşturan üç temel yaklaşımın paylaştıığı ortak görüşler şunlardır: 

  • Üretimde temel amaç, rasyonelliktir. Bu amaç doğrultusunda üretimde etkinlik ve verimliliğin artırılması için hangi ilkeler doğrultusunda üretimin yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur.
  • Üretimde insan unsuru göz ardı edilmiştir. Diğer birifade ile insan, üretimde kullanılan herhangi bir makinenin parçası gibi kabul edilmiş ve insanın psikolojik ve sosyal bir varlık olduğu hiç düşünülmemiştir.
  • Her üç yaklaşımda işletme organizasyonlarını kapalı bir sistem olarak kabul etmiştir. Diğer bir ifade ile organizasyonun iç çevresinde etkinliğin nasıl sağlanacağı üzerinde durulmuştur. Dış çevre şartlarının (ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik, yasal vb.) organizasyona olan etkileri göz ardı edilmiştir. Ayrıca insan tembel, kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden, söyleneni yapan, karar verme yeteneği olmayan, pasif ve para gibi maddi unsurlar dışında hiçbir unsur ile motive edilemeyen bir varlık olarak kabul edilmiştir.

Bu bilgilere dayalı olarak A, B, C ve E seçeneklerinde yer alan özellikleri klasik yönetim yaklaşımlarının ortak varsayımlarından biri olmadığı ancak D seçeneğinde yer alan iç çevre etkinliğinin önemsenmesinin, bunlar arasında yer aldığı görülmektedir. Doğru yanıt D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum