Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1353243

Aşağıdakilerden hangisi Yönetim Süreçleri Yaklaşımının temel prensiplerinden biri değildir?


İş bölümü

Yerelleşme

Düzen

Eşitlik

Personelin devamlılığı


Yanıt Açıklaması:

Fayol yapmış olduğu çalışmalar sonucu işletmelerle ilgili bazı temel ilkeler belirlemiş ve bunlara kitabında yer vermiştir. Fayol kitabında on dört adet yönetim ilkesinden bahsetmektedir. Bunlar esasında, kendisinin çalışma hayatı boyunca en çok kullandığı on dört temel ilkedir. Fayol, bu ilkelerin işletmeler için olmazsa olmazları arasına girmek zorunda olmadığını, ihtiyaca göre uyarlama ve değişime tabi olabileceğini belirtmiştir. Listenin çok kapsamlı olmamasına rağmen çalıştığı dönemlerde bu ilkelerin kendisine oldukça yararlı olduğunu ifade etmiştir. Bunlardan bazıları:

İş Bölümü: Bir kişi ya da grup, üzerine düşen çalışma süresinin azaltılmasına yardım eder. Uygulamada pratiklik ve işlere aşinalık sağlar.

Yetki ve sorumluluk: Emir verme hakkına sahip olmaktır. Yetki ve sorumluluğun birbirine denk olmasını ifade eder.

Merkezileşme: Kararların tek bir merkezden alınıp ilgili birimlere iletilmesidir. Örgütün büyüklüğüne ve yöneticilerin yapısına bağlı olarak kimi örgütlerde büyük önem taşırken kimi örgütlerde fazla ön plana çıkmaz.

Hiyerarşi ilkesi: Örgütün en üst noktasından en alt noktasına kadar uzanan yetki (otorite) çizgisidir. Bu hiyerarşi sayesinde sahip olunan yetki düzeyine göre astlara emir verme ve iş yaptırma mümkün olur.

Düzen: Her şey olması gereken yerde bulunuyorsa yönetici de olması gereken yere ulaşmış demektir.

Eşitlik: Çalışanlara karşı sunulan nezaket ve adaletin bir araya gelmesiyle oluşur.

Personelin Devamlılığı: Personelin görev süresinde istikrarlı olmasını ifade eder. Çalışanların işlerine adapte olabilmeleri için kendilerine belirli bir süre tanınmalıdır. Özellikle yöneticiler için bu süre biraz daha uzun tutulmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum