Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1214796

Öğrencilerin birbirleri ile olan iletişimlerini incelemek isteyen bir araştırmacı, gözlemine başlamadan önce gözleyeceği öğrencileri bilgilendirmiştir. Bu aşamadan sonra öğrenciler, araştırmacının kendilerini gözlediğini bildikleri için doğal davranışlarının dışına çıkarak arkadaşlarıyla olan iletişimlerinde araştırmacının kendilerine verdiği bilgilere dayalı şekilde davranmaya başlamışlardır.

Yukarıda verilen örnek olayda öğrencilerin doğal davranışları dışına çıkması, neoklasik yönetim yaklaşımının gelişmesine aracılık eden çalışmalarda ortaya çıkan kavramlardan hangisi ile açıklanır?


Harwood etkisi

Işıklandırma etkisi

Hawthorne etkisi

Yankee etkisi

Tavistock etkisi


Yanıt Açıklaması:

Hawthorne araştırmalarından elde edilen bu sonuçlar neo-klasik teorinin te­melini oluşturan insan ilişkileri yaklaşımı akımına zemin hazırlamıştır. Ayrıca “Hawthorne Etkisi” nin keşfedilmesi, işe ilişkin sosyal faktörler hakkında daha ileri araştırmalara ışık tutmuştur. Hawthorne Etkisi, araştırma sırasında gözlendiklerini bilen deneklerin doğal değil, gözlemcinin istediği şekilde davrandıklarını ifade eden bir grup psikolojisi kavramıdır. Örnek olayda da öğrenciler gözlemci etkisi ile doğal davranışlarının dışına çıkmakta ve gözlemcinin istediği şekilde davranmaktadırlar. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum