Zihin Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #895585

I. C¸ince odası deneyinde, odada kilitli kişi bir bilgisayar gibi, davranarak programı çalıştırmıştır.

II. Bilgisayarın tek sahip olduğu şey, bu deneydeki gibi C¸ince sembolleri işletebilecek biçimsel bir programdır.

III. Bilgisayarın C¸ince anladığı söylenebilir.

IV. Turing testinin geçersizliğini göstermeyi hedefler.

V. Searle’ün C¸ince odasına, karşı kuvvetli yapay zeka tarafından çeşitli cevaplar ve karşı argümanlar geliştirilmiştir.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Searle’ün C¸ince odası deneyiyle ilgili doğru ifadelerdir?


I, II, III, IV

II, III, IV, V

I, III, IV, V

I, II, IV, V

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Searle’ün C¸ince odası deneyiyle kanıtlamak istediği şey, doğru bir bilgisayar yazılımın insanın C¸ince anlamasını sağlayamadığı gibi, bilgisayarın da C¸ince an- lamasını sağlayamayacağıdır. C¸ünkü; C¸ince odası deneyinde, odada kilitli kişi bir bilgisayar gibi, davranarak programı çalıştırmıştır. Bilgisayarın tek sahip olduğu şey, bu deneydeki gibi C¸ince sembolleri işletebilecek biçimsel bir programdır. Bilgisayarın C¸ince anladığı söylenemez.

Searle, C¸ince odası deneyinde anlamadan, zekice ve anlamlı çıktılar veren bir sistem betimler. Searle bu karşı örneğiyle Turing testinin geçersizliğini göstermeyi hedefler. C¸ünkü; C¸ince odası, gerçek anlamda hiçbir şey anlamadığı halde, Turing testini kolaylıkla geçebilir. Ama Searle’ün C¸ince odasına, karşı kuvvetli yapay zeka tarafından çeşitli cevaplar ve karşı argümanlar geliştirilmiştir. Searle, bu cevap- ların hepsinin yetersizlikleri olduğunu söyler. C¸ünkü; C¸ince odasının tezi “basit bir mantıksal gerçeğe dayanır; sözdizimi anlam için yeterli değildir, bilgisayarlar sadece sözdizimine sahiptirler”

Yorumlar
  • 0 Yorum