Kamu Personel Hukuku Ara 8. Deneme Sınavı

Toplam 20 Soru
PAYLAŞ:

1.Soru

Osmanlıda "devlette istihdam olunmanın koşulunun devletin resmi dili olan Türkçeyi bilmek" olarak kabul edildiği belge aşağıdakilerden hangisidir?


1876 Kanun-ı Esasî

Islahat Fermanı

Tanzimat Fermanı

Gülhane Hattı Hümayunu

1961 Anayasası


2.Soru

Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren kaç gün içinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur.


15 gün

30 gün

45 gün

60 gün

75 gün


3.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Genel Müdürlüğün kamu personel rejimi ile ilgili görevlerinden biri değildir? 


Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşlarının personel kadroları ile ilgili işlemlerini yapmak, uygulamalarını takip etmek ve denetlemek

Personel ve teşkilata ilişkin mevzuat tasarılarının hazırlanmasına katkı sağlamak, bu konularda kurumlarca hazırlanan mevzuat tasarılarını incelemek ve görüş bildirme

Kamu personel alım sınavları ve yerleştirme işlemlerine ilişkin esasları belirlemek, engellilerin istihdamına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek

Özelleştirme ve yeniden yapılandırma uygulamalarına ilişkin mevzuat hükümleri gereğince istihdam fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil işlemlerini yürütmek

Devletin sevk ve idaresinde görevli üst kademe yöneticileri hakkında bilgi
toplamak, sicil özetlerini ve biyografilerini tutmak


4.Soru

Kadrosu kaldırılan memurlar en geç kaç ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanırlar?


1

3

6

9

12


5.Soru

Aşağıdakilerden hangisi yasada sayılan memurluğun temel niteliklerinden biridir?


Kariyer

Disiplin

Sadakat

Eğitim

Güvenilirlik


6.Soru

İlk defa kamu hizmetine atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması zorunluluğu hangi yıl yürürlüğe girmiştir?


2014

2015

2016

2017

2018


7.Soru

Diğer Kamu Görevlileri hakkında hangisi söylenemez?


Kamu görevlilerinin memurlar alt kategorisinin ikinci alt kümesini diğer kamu görevlileri oluşturur.

kamu görevlileri kavramı esas olarak, 1982 Anayasası döneminde fiili olarak memurlardan ayrılmış olan kümelere anayasal temel oluşturmak üzere ihdas edilmiştir.

Diğer kamu görevlileri 1982 Anayasası ile kamu personel hukukuna girmiştir. Diğer kamu görevlileri, asıl olarak “diğer memurlar” diye- bileceğimiz gerçek kişilerdir.

Diğer kamu görevlileri, tıpkı memurlar gibi, akdi değil, statüter ilişki çerçevesinde devlette istihdam edilirler.

Diğer kamu görevlileri kavramı, ilk olarak 1982 Anayasası’nda kullanılmıştır. Kavramın 1982 Anayasası’nda kullanımı genel olarak memur kavramı ile birlikte- dir. Buna göre, memurlar için yapılan tanım ve ibarelerde “ve diğer kamu görevlile- ri” ibaresi yer almaktadır.


8.Soru

Memurların, görev yaptıkları kurumların ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde ikamet etmek mecburiyeti hangi yıl itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır?


2008

2009

2010

2011

2012


9.Soru

Osmanlıdan 1960 yılına kadar kamu personel rejiminin yönetiminde etkili kurum aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?


Devlet Personel Dairesi 

Başbakanlık 

TBMM Plan Bütçe Komisyonu 

Maliye Bakanlığı 

Cumhurbaşkanlığı 


10.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurları Kanunu’nun “Tarafsızlık ve devlete bağlılık” başlıklı 7. Maddesi’nin gereklerinden biri değildir?


Görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar

Hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar

Herhangi bir siyasi partiye üye olabilirler fakat siyasi partinin, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar  

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar

Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler


11.Soru

Şikayette bulunan ve şikayet edilen memurlar, yetkili amirlerce verilen kararlara karşı, kararın kendilerine tebliğini izleyen kaç gün içinde bir üst mercie itiraz edebilirler?


3 gün

5 gün

7 gün

10 gün

30 gün


12.Soru

Türkiye’de memurların sendika kurma hakkı, hangi yılda ilk olarak anayasal gü­vence altına alınmış ve buna bağlı olarak 624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu kabul edilmiştir?


1961

1965

1981

1962

1967


13.Soru

I. Güvence hakkı

II. Şikayet hakkı

III. Dava açma hakkı

IV. Seçilme hakkı

V. İstifa hakkı

Yukarıdaki haklardan hangileri memurların memurluk statüsü dolayısıyla sahip olduğu haklardandır?


II ve IV

II ve III

I ve V

III ve V

I ve III


14.Soru

Memurların hizmet sınıflarının nicel görünümüne bakıldığında en büyük sınıf aşağıdakilerden hangisidir?


Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı

Emniyet Hizmetleri Sınıfı

Din Hizmetleri Sınıfı

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı

Avukatlık Hizmetleri Sınıfı


15.Soru

I- Memurluğa girmek bütün vatandaşlar için bir haktır.             II- Memurluğa girmek, yalnızca Türk vatandaşlarına özgü bir hak değildir.             III- Vatandaşların memur olarak hizmete alınmasında görevin gerektirdiği niteliklerinden başka hiçbir ayrım gözetilemez. Memurluğa girmenin Anayasal ilkeleri doğrultusunda yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

I-II-III

Yalnız III

I-III

II-III


16.Soru

Aşağıdakilerden hangisi memurların genel hakları arasında yer almaz?


İşe Alınma Hakkı

Müracaat, Şika^yet ve Dava Açma Hakkı

Sendika Kurma Hakkı

Dernek-Vakıf Kurma ve Üye Olma Hakkı,

Öğrenim ve Burslardan Yararlanma Hakkı


17.Soru

Osmanlı Devletinde 1881 yılında kabul edilen memurların nitelikleri, hizmete alınmaları, davranışı, sicili, disiplini, cezalandırılması, ilerlemesi, hizmetle ilişkisinin kesilmesine ilişkin hükümleri içeren yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?


Tanzimat Fermanı

Maâşat Kararnamesi

Memûrîni Mülkiyye Terakkî ve Tekâüd Kararnamesi

Tanzimat Fermanı

Islahat Fermanı


18.Soru

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurları Kanunu’na göre memur olmanın genel koşullarından değildir?


Kamu haklarından mahrum olmamak

Askerlikle ilgisi bulunmamak

Türk vatandaşı olmak

En az lise mezunu olmak

Akıl hastalığına sahip olmamak


19.Soru

Kamu personeli grubunun yardımcılar kategorisi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


İşçiler bu kategori içerisinde yer alır.

Sürekli bir istihdam söz konusu değildir.

Tali görevleri yürütmekle yükümlüdürler.

Sözleşmeli personel bu kategoride yer alır.

İşin asli parçalarını yürütürler.


20.Soru

Memur hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Memur, kamu hizmetini yapmak üzere kamu örgütünde kadroya bağlı olarak görev yapan, atama ile hizmete alınan ve maaş ile geçinen devlet çalışanıdır.

Anayasa’da memur tanımı farklı maddelere saçılmıştır. Bu doğrultuda, 1982 Anayasası’nda, memur- luk, bütün yurttaşların özgür, eşit ve liyakate göre katılımına açık (md. 70), statü hukuku doğrultusunda istihdam edilen (md. 128/2-3; 129), bunun yanında asli^ ve geçici görevleri yürüten (md. 128/1) kamu personeli olarak tanımlanmıştır.

1982 Anayasası’nın 128. maddesinde ise memur, yürüteceği görev çerçevesin- de betimlenmiştir. Buna göre memur, devlet teşkilatı içerisinde genel idare esas- larına göre yürütülen kamu hizmetlerinin gerektirdiği tali görevleri yapan kişidir.

Anayasa’da yapacağı görev yönünden memurluk tanımlanmamıştır.

Anayasa’da yine aynı madde- de, memurluğun özlük işlerinin yasa ile düzenlenmesi gerektiğini kabul edilerek, memur, statü hukukuna bağlı olmadan çalışan bir küme olarak görülmüştür.