AFET TIBBI VE YÖNETİM İLKELERİ Dersi Afet Yönetiminde Hastanelerin Rolü ve Fonksiyonları soru detayı:

PAYLAŞ:

SORU:

HAP Hazırlama Kılavuzu’nda ölü ve kayıplarla ilgili işlemler nelerdir?


CEVAP:

HAP Hazırlama Kılavuzu’nda ölü ve kayıplarla ilgili işlemler konusunda şu uygulamalara dikkat çekilmektedir:

  • Hastanede ölenlerin veya hastaneye transfer edilen ölülerin tamamı triyaj kartı ile kimliklendirilir. Bunun için kolluk kuvvetlerinin resmi isteği üzerine triyaj kodu verme, fotoğraflama, eşgal yazma, DNA, parmak izi vb. işlemler yerine getirilir. Kimliği belirlenemeyen kişiler için ilgili kurumlara bildirim yapılır.
  • Hastanelerin, genel yaklaşım olarak, geçici morg işlevi görmemesi esastır. Bu nedenle afet ve acil durumlar öncesinde ölülerin öncelikle hastaneye nakledilmemesi için ilgili kurumlarla gerekli yerel koordinasyon ve işbirliği çalışmaları yürütülür. Gerektiğinde hastane geçici morg işlevi görecek bir alan açar, prosedüre uygun olarak işaretlenen alan güvenli hale getirilir ve yönetilir.
  • Hastane, ölülerin kimliğinin tespit edilmesine aktif katkıda bulunur; ölülerin muhafazası için ceset torbası hazır bulundurur. Hasta yakınlarının ölülerin kimliğini tespit edebilmesi amacıyla uygun bir alan, hasta yakınlarının birçok cansız bedeni görmek zorunda kalmayacakları şekilde düzenlenir. Psikososyal destek ekibinin ölüleri teşhis sürecinde ölü yakınlarına eşlik etmesi sağlanır.
  • Kitlesel ölümlerin yaşandığı her türlü durumda kayıp insanlar olmaktadır. Hastane, tüm yatan hastalara yönelik bilgileri paylaşarak, kayıp kişilerle ilgili faaliyetlere de aktif katkıda bulunur. Hastanede olmadığı belirlenen kişileri arayan ailelerin kaydı alınarak, söz konusu kayıpla ilgili herhangi bir bilgi geldiğinde ailelere haber verilir.