AFET RİSK AZALTMA POLİTİKALARI Dersi Doğa Kaynaklı Afet Risk Azaltma Stratejileri-II soru cevapları:

Toplam 26 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU:

Afat'a göre afet nedir?


CEVAP:

Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal hayatı ve insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olay.


#2

SORU:

Doğal tehlike olarak meydana gelen kuvvetli bir meteorolojik olayın afet boyutuna dönüşüp dönüşmemesinde rol oynayan faktörler nelerdir?


CEVAP:

Doğal tehlike olarak meydana gelen kuvvetli bir meteorolojik olayın afet boyutuna dönüşüp dönüşmemesinde, olayın şiddeti ve doğal çevre şartları ile birlikte insanın yaptığı veya yapmadığı faaliyetlerin çok büyük bir çarpan etkisinin olduğu görülmektedir.


#3

SORU:

Hızla gelişen afetlerle, yavaş gelişen afetler arasındaki farkları örneklerle belirtiniz? 


CEVAP:

Sel ve taşkın, orman yangını, dolu, çığ ve don gibi meteorolojik afetler hızlı gelişen afetler arasında sayılırken, ormansızlaşma, kuraklık ve heyelan afetlerinin ise yavaş gelişen afetler olduğu belirtilmektedir.


#4

SORU:

Ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan ve afetlere yol açan önemli meteorolojik olaylar ile bunlarla ilişki- li olarak oluşan afetler nelerdir?


CEVAP:

1. Fırtına

2.Şiddetli Yağış

3.Sel

4.Taşkın

5.Kuvvetli kar yağışı

6.Dolu

7.Kuraklık

8.Don

9.Çığ

10.Heyelan

11.Sis

12.Yıldırım

13.Orman yangını


#5

SORU:

Çığ nasıl oluşur?


CEVAP:

Genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenme), yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması olarak tanımlanır


#6

SORU:

Toprak kayması olarak da ifade edilen; kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumuna ne ad verilir?


CEVAP:

Toprak kayması olarak da ifade edilen; kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumuna heyelan adı verilir.


#7

SORU:

Meteorolojik olaylara bağlı olarak ortaya çıkan afetlerden hangisi en fazla ekonomik zarara uğratmıştır?


CEVAP:

Doğa kaynaklı afetler sonucu meydana gelen ekonomik kayıplar değerlendirildiğinde , meteorolojik olaylara bağlı olarak ortaya çıkan afetlerin çok büyük ekonomik kayıplara sebep olduğu ve fırtına afetinin yaklaşık 1 trilyon ABD doları zararla en başta yer aldığı görülmektedir


#8

SORU:

Meteorolojik afetlerin, dolaylı ve ardışık etkileri nelerdir?


CEVAP:

Günlük yaşamı ve birçok sektörün faaliyetini etkileyen meteorolojik afetler, doğrudan etkilerinin yanı sıra dolaylı ve ardışık etkileriyle de farklı olayları tetikleyerek afetlere yol açabilmektedir. Kara, deniz, hava yolu ve demir yolu ulaşımındaki aksamalar, tarım alanlarının zarar görmesi, ev ve iş yerlerini su basması, soba zehirlenmeleri yaşanması, eğitim ve öğretimin kesintiye uğraması, sanayi tesislerinin çalışamaz hâle gelmesi, enerji nakil hatları ve iletişim hatlarının kopması, çatıların uçması, bina ve ağaçların yıkılması, kullanma ve içme suyunun yetersiz kalması, taşıtların zarar görmesi, orman yangınlarının çıkması gibi olayların yanı sıra, meteorolojik olay ve afetlerin; salgın hastalıkların ortaya çıkması, sosyal ve ekonomik yapının bozulması gibi ardışık etkileri de olabilmektedir.


#9

SORU:

Afet Yönetimi neleri kapsar?


CEVAP:

Afet risklerinin azaltılması; afetlerin şiddetinin ve oluşturacağı kötü sonuçlarının zararlarının önlenmesi ve azaltılması; senaryo ve olası hasar ve ihtiyaçların tahmin edilmesi; acil durumlara müdahaleye planlama ve hazırlık; eğitim ve tatbikatlar; erken uyarı, tahmin, izleme; afet sonrası hızlı etki ve ihtiyaç analizi; afet anında hızlı ve etkili müdahale ve iyileştirme; afet sonrası iyileştirme ve rehabilitasyon vb. için sürekli, bütünleşik, kapsamlı, çok sektörlü, çok disiplinli sosyoekonomik yöntem, planlama ve önlemlerin uygulanması faaliyetlerinin tümü olarak özetlenmektedir.


#10

SORU:

Reaktif yaklaşımla proaktif yaklaşım arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Afet oluştuktan sonra afeti yönetme girişimleri reaktif yaklaşım, afet oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yönetim anlayışı ise proaktif yaklaşım olarak ifade edilmektedir.


#11

SORU:

Meteorolojik afetlerin yönetimine sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları kimlerdir?


CEVAP:

Meteorolojik afetlerin yönetimine bu çerçevede bütüncül bir yaklaşımla bakıldığında, Türkiye’de başta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'dür.


#12

SORU:

Meteorolojik afetler açısından bakıldığında, afete dönüşebilecek en önemli tehlikeler nelerdir?


CEVAP:

Meteorolojik afetler açısından bakıldığında, afete dönüşebilecek en önemli tehlikelerin kuvvetli yağış, fırtına, kar erimesi, dolu, aşırı sıcaklar ve soğuklar gibi meteorolojik olaylar olduğu görülmektedir


#13

SORU:

Meteorolojik afetler öncesinde alınacak tedbirler nelerdir?


CEVAP:

Afete dönüşebilecek meteorolojik olaylara karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, uyarıların merkezi ve yerel yöneticiler ile halka en kısa ve anlaşılır şekilde ulaştırılmasının sağlanması için idari ve teknik alt yapının oluşturulması, yöneticilerin ve halkın bu tür afetlere ilişkin uyarıları aldıklarında nasıl davranacaklarının belirlenmesi, yöneticilerin ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, hazırlık sürecinin önemli faaliyetleridir.


#14

SORU:

Lidar Sistemi nedir?


CEVAP:

Lidar, lazer ışınları kullanılarak belli hedeflerin konumları, büyüklükleri ve hareketlerini tespit etmeyi sağlayan bir sistemdir.


#15

SORU:

Erken uyarı nedir?


CEVAP:

Erken uyarı, Uluslararası Afet Risk Azaltma Stratejisi tarafından, “afete maruz kalan insanların, afetten korunacak ya da karşılaşacakları riskleri azaltacak şekilde hazırlıklı olmalarını sağlayacak bilgilerin, yetkili kurumlar tarafından, zamanında ve etkili şekilde duyurulması” olarak tanımlanmaktadır.


#16

SORU:

Meteorolojik afetlerin en belirgin özellikliği nedir?


CEVAP:

Meteorolojik afetlerin en belirgin özelliklerinden birisi, bu afetlere sebep olan meteorolojik olayların önceden tahmin edilebilir olmasıdır.


#17

SORU:

Türkiye’de meteorolojik olayların sürekli gözlemlerinin yapılması ve gelecekte nasıl bir hava durumunun oluşacağının tahmin edilmesi ile ilgili çalışmalar, bu konudaki görevli ve yetkili kamu idaresi hangi kurumdur?


CEVAP:

Türkiye’de meteorolojik olayların sürekli gözlemlerinin yapılması ve gelecekte nasıl bir hava durumunun oluşacağının tahmin edilmesi ile ilgili çalışmalar, bu konudaki görevli ve yetkili kamu idaresi olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.


#18

SORU:

Türkiye'de varolan gözlem sistemleri nelerdir?


CEVAP:

Tahmin ve erken uyarı sistemlerinin en temel bileşeni kuşkusuz gözlem sistemleridir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından, yer gözlem ağı, deniz gözlem ağı, yüksek atmosfer gözlem ağı ile uydu, radar ve yıldırım tespit sistemlerinden oluşan uzaktan algılama gözlem ağını içeren bütünleşik bir gözlem ağı tüm ülkeye yaygın olarak kurulmuştur.


#19

SORU:

Meteorolojik tahmin sürecinde kullanılan sayısal tahmin yöntemi nedir?


CEVAP:

Atmosferin durumunu gösteren değişkenlerin (sıcaklık, rüzgâr, nem ve basınç) zamana ve yere bağlı değişimlerini ifade eden denklemlerin (hareket, termodinamik, süreklilik, hidrostatik eşitlik) matematik çözümleri yapılarak gelecekteki durumunu tahmin etme işlemi sayısal tahmin, bu amaçla geliştirilen modeller de sayısal tahmin modelleri olarak tanımlanmaktadır.


#20

SORU:

Hava durumu ile iklim arasındaki fark nedir?


CEVAP:

Hava durumu; belirli bir yerde, belirli ve kısa bir süre içinde etkin olan atmosfer koşullarıdır.İklim ise herhangi bir bölgede uzun yıllar içinde ortaya çıkan ortalama hava koşullarıdır.


#21

SORU:

İklim değişikliği nedir?


CEVAP:

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde (BMİDÇS) iklim değişikliği, “karşılaştırılabilir bir zaman döneminde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan ya da dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde olu- şan bir değişiklik” biçiminde tanımlanmaktadır.


#22

SORU:

Atmosferi oluşturan temel gazlar nelerdir?


CEVAP:

Yeryüzündeki tüm yaşam biçimleri için vazgeçilmez bir ortam olan atmosferi oluşturan temel gazlar; azot (%78.08), oksijen (%20.95) argon (%0.93) ve karbondioksit (%0.03) gazlarıdır.


#23

SORU:

Fosil yakır nedir?


CEVAP:

Fosil yakıt, geçmişte yaşamış olan nesli tükenmiş canlıların atıklarından meydana gelen doğal gaz, kömür, petrol gibi yakıtlara denilmektedir. Mineral yakıt olarak da bilinen fosil yakıtlar doğal bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlar yenilenemez kaynaklardır.


#24

SORU:

Dünyada en sıcak yıl hangi yıldır?


CEVAP:

Dünyada 2016 yılı, endüstri öncesi döneme göre ortalama sıcaklık 1.1°C’lik anomali (sapma) ile en sıcak yıl olmuştur. 


#25

SORU:

Işınımsal zorlama seviyeleri ve rotaları için kaç tür RCP tipi tanımlanmıştır?


CEVAP:

Işınımsal zorlama seviyeleri ve rotaları için 4 adet RCP tipi tanımlanmıştır. Bunlar ışınımsal (radiative) zorlama değerleri en küçükten en büyüğe sırası ile RCP2.6, RCP4.5, RCP6.0 ve RCP8.5’dir. Bunlardan, RCP2.6 ve RCP4.5 iyimser senaryolar, RCP6.0 ve RCP8.5 kötümser senaryolar olarak adlandırılacaktır.


#26

SORU:

İklim değişikliğine karşı bireylerin alabilecekleri tedbirler nelerdir?


CEVAP:

1.İklimi değiştiren, küresel ısınmayı artıran fosil yakıt tüketiminden tasarruf ederek

2.Alternatif yaşam tarzları geliştirerek

3.Daha az elektrik tüketmek için az elektrik tüketen cihazlar kullanmak

4.Tasarruflu ampuller kullanmak,

5.Lüzumsuz zamanlarda ışığı ve tüm elektrikli cihazları kapatmak,

6.Ev ısısını korumak,

7.Sıcak su kullanımını ve derecesini azaltmak alabileceğimiz önlemlerdendir.