SAĞLIK KURUMLARINDA FİNANSAL YÖNETİM Dersi SAĞLIK KURUMLARINDA FİNANSAL YÖNETİM KAPSAMI soru cevapları:

Toplam 93 Soru & Cevap
PAYLAŞ:

#1

SORU: Gelişen teknolojinin işletmelere etkileri nelerdir?


CEVAP: Yaşanan teknolojik gelişmeler işletmelerin yapısını, konumunu, faaliyet alanını ve sermaye yapısını etkilemektedir. Zamanı ve gelişen teknolojiyi iyi değerlendiren işletmeler ulusal ve uluslararası rekabet şansını yakalarken, bu gelişmelere ayak uyduramayan işletmeler kapanmak durumunda kalmaktadır.

#2

SORU: Farklı finansal gereksinimlerin ortaya çıkış sebebi nedir?


CEVAP: İşletmelerin faaliyet konularının farklılığı, ülkelerin ve sektörlerin gelenek farklılıkları, işletmelerin konumlarından kaynaklanan özel farklılıklar, farklı finansal gereksinimleri doğurmuştur.

#3

SORU: İşletmelerin genel tanımı nedir?


CEVAP: İhtiyaçları karşılamak üzere, üretim faktörlerini bilinçli ve uyumlu şekilde bir araya getirerek, mal veya hizmet üretmek veya pazarlamak amacıyla kurulmuş olan örgütlerdir.

#4

SORU: Sağlık kurumları hangi tür işletmelere dahil olmaktadır?


CEVAP: Sağlık kurumları hizmet üreten işletmeler sınıfında yer almaktadır.

#5

SORU: Tedarik kavramını açıklayınız.


CEVAP: Sistem yaklaşımına göre mal ve hizmet üretimi için kullanılan girdilerin temin edilmesi gerekmektedir. Girdilerin temin edilmesine tedarik denilmektedir.

#6

SORU: Üretim kavramını açıklayınız


CEVAP: Sistem yaklaşımına göre mal ve hizmet üretimi için kullanılan girdilerin temin edilmesi gerekmektedir. Girdilerin temin edilmesine tedarik denilmektedir. Temin edilen girdilerin işletmelerde mal ve hizmet yaratmak üzere kullanılmasına üretim denir.

#7

SORU: İşletmelerde kullanılan çıktı kavramını açıklayınız.


CEVAP: İşletmelerde yaratılan mal ve hizmetlere çıktı denilmektedir.

#8

SORU: Çıktıların kullanıcılara ulaştırılması nasıl mümkün olmaktadır?


CEVAP: İşletmelerde yaratılan mal ve hizmetlerin yani çıktıların kullanıcılara ulaştırılması pazarlama ile mümkün olabilmektedir.

#9

SORU: Sistem yaklaşımına göre işletmelerin dört temel fonksiyonu nedir?


CEVAP: • Tedarik • Üretim • Finansman • Pazarlama

#10

SORU: Kurum işletme matrisi nasıl elde edilir?


CEVAP: İşletme fonksiyonları ile yönetim fonksiyonları olan planlama, örgütleme ve yürütme, koordinasyon ve denetim bir araya getirilerek kurum işletme matrisi elde edilir.

#11

SORU: İşletmelerin yönetim fonksiyonları nelerdir?


CEVAP: • Planlama • Örgütleme • Yürütme • Koordinasyon • Denetim

#12

SORU: Sağlık kurumlarında girdi olarak neler sayılabilir?


CEVAP: • İnsan gücü • İlaç • Tıbbi malzeme • Tıbbi cihaz

#13

SORU: Sağlık kurumlarında girdiler nerelerde kullanılmaktadır?


CEVAP: Sağlık kurumlarında girdiler üretim sürecinde yer alan poliklinikler, klinikler, laboratuvarlar, ameliyathaneler vb. yerlerde kullanmaktadır.

#14

SORU: Sağlık kurumlarında çıktı olarak neler sayılabilir?


CEVAP: • Muayene sayısı • Taburcu edilen hasta sayısı • Tetkik sayısı • Ameliyat sayısı

#15

SORU: Finansman ne demektir?


CEVAP: Kurumun üretim faaliyetleri için gerekli olan kaynakların temini ve bu kaynakların, kurumun amacına ulaşılabilmesi için gerekli varlıklara yatırımı ile ilgili kararlardan ve işlemden oluşan fonksiyondur.

#16

SORU: Finans kavramının tanımını yapınız.


CEVAP: Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon veya sermayedir.

#17

SORU: Finansman fonksiyonunun görevi nedir?


CEVAP: Finansman fonksiyonu; işletmenin ihtiyaç duyduğu fonları en uygun koşullarda ele geçirme ve kurumda mevcut ya da ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.

#18

SORU: Finansman ve finans kavramlarını karşılaştırınız.


CEVAP: Finansman, kurumun ihtiyacı olan fonların sağlanmasıdır. Finans, ihtiyacın kendisini; Finansman ise, ihtiyacın sağlanmasını ifade eder.

#19

SORU: Finansman fonksiyonu kapsamında ele alınan konular nelerdir?


CEVAP: • Finansal yönetim • Yatırım kararları • Finansman kararları

#20

SORU: Finansal yönetim kavramını açıklayınız


CEVAP: Finansal yönetim, ihtiyaç duyulan sermayenin belirlenmesini, sağlanmasını, sağlanan fonların yönetimini ifade eder.

#21

SORU: Finansal yönetim süreçleri neleri kapsamaktadır?


CEVAP: • Sermaye piyasasından değişik enstrümanlar aracılığı ile fon bulma • Sabit sermaye ve/veya işletme sermayesi yatırımları • İşletme faaliyetleri sonunda nakit yaratılması • Temettü politikasıyla yaratılan nakdin ortaklara kâr payı olarak dağıtımı • Oto finansman-sağlan

#22

SORU: Bir finans yöneticisinin finansal yönetim faaliyetlerini iyi yönetebilmesi için ne tür özelliklere sahip olmalıdır?


CEVAP: Finansal yöneticinin bu faaliyetleri etkin şekilde yapabilmesi için ulusal ve uluslararası para ve sermaye piyasalarını kapsayan finansal sistemin yapısını ve işleyişini çok iyi bilmesi, anlaması ve sürekli izlemesi gerekir.

#23

SORU: Finanslama kavramını açıklayınız.


CEVAP: Finanslama, işletme faaliyetlerini yürütürken ihtiyaç duyulan kaynaklardan fon temin edilmesi işlevi olarak tanımlanır. Finanslama politikasında, firmanın kaynaklarının yapısı ne olmalıdır ki firmanın değeri maksimum olsun konusu üzerinde durulmaktadır.

#24

SORU: Yatırım politikasının amacı nedir?


CEVAP: Yatırım politikasında amaç firmanın kaynakları hangi varlıklara, hangi şartlarda yatırılmalıdır ki firmanın değeri maksimum olsun sorusuna cevap aranmaktadır.

#25

SORU: Yatırım politikasının esası nedir?


CEVAP: Yatırım politikasında esas, duran varlıklara yapılacak olan yatırımlardır.

#26

SORU: Kâr dağıtımının diğer adı nedir?


CEVAP: Temettü

#27

SORU: Temettü politikası ile hangi konu üzerinde durulmaktadır?


CEVAP: Temettü politikası ile firma nasıl bir temettü politikası izlemelidir ki izlediği bu politika firmanın değerini maksimum yapsın konusu üzerinde durulmaktadır.

#28

SORU: Sağlık kurumu işletme matrisi, kurumun hangi bölümleri için kullanılabilir?


CEVAP: Sağlık kurumu işletme matrisi hem sağlık kurumunun geneli ve hem de sağlık kurumunun eczane, ameliyathane, laboratuvar, yoğun bakım, kan merkezi, poliklinik, klinik ve benzeri bölümleri için kullanılabilir.

#29

SORU: Sağlık kurumlarında finansal yönetiminin kapsamlı tanımı nedir?


CEVAP: Sağlık kurumlarında finansal yönetimi; sağlık kurumlarının amaçlarına ekonomik, verimli ve etkili olarak ulaşması için finansal planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarına ilişkin kuram, model ve tekniklerin sistematik ve bilinçli olarak uygulanması faaliyetlerinin tümüdür

#30

SORU: Bir verimsizlik örneği veriniz.


CEVAP: MR cihazının günde 7 saat çalıştırılması diğer saatlerde boş kalması, hafta sonları kullanılmaması, resmi ve dini tatillerde kullanılmaması.

#31

SORU: Etkililik kavramını açıklayınız


CEVAP: Ekonomik olarak temin edilerek verimli olarak kullanılan girdiler ile sağlık kurumunun amacına ulaşma düzeyi etkililik olarak tanımlanır.

#32

SORU: Sağlık kurumları yöneticilerinin doğru kararlar almasında kullandıkları araçlar nelerdir?


CEVAP: • Ekonomiklik • Verimlilik • Etkililik

#33

SORU: Günümüzdeki finans fonksiyonunun durumu nedir?


CEVAP: Günümüzde finans fonksiyonu, işletmelerin genel yönetimi içerisinde gittikçe artan bir önem kazanmaktadır. Bu kapsamda finansal yöneticilerin temel görevleri işletmelerin temel amaçlarına ulaşmak için gerekli olan finansal politika ve stratejileri saptamak, bu politika ve stratejilere uygun programlar hazırlamak, programların uygulanmasını sağlamak ve uygulama sonuçlarını kontrol etmek olarak değişikliğe uğramıştır.

#34

SORU: Çağdaş bir finans yöneticisi ne tür sorulara yanıt aramalıdır?


CEVAP: • İşletmenin büyüklüğü ve büyüme hızı ne olmalıdır? • İşletmenin kaynakları, çeşitli aktifler arasında nasıl dağıtılmalıdır? • İşletmenin amacı açısından en iyi sonucu verecek kaynak bileşimi nasıl sağlanmalıdır?

#35

SORU: Bir işletmenin temel amaçları nelerdir?


CEVAP: Varlığını sürdürmek yani zarar ederek iflas etmemek, değerini artırmak yani zaman içinde kâr ve zarar dengelemesinde ortaya konulan sermayeden daha fazla bir varlık değerine sahip olmak ve son olarak da hedeflediği kârlılık düzeyine ulaşmak için kârını artırmaktır.

#36

SORU: Sağlık kurumunun firma değeri nasıl belirlenir?


CEVAP: Sağlık kurumunun firma değeri; ekonomiklik, verimlilik ve etkililik koşulları altında, en az riski taşıyan finansal kararlar ile belirlenir.

#37

SORU: Bir kamu sağlık kurumunun temel amacı nasıl tanımlanır?


CEVAP: Kamu sağlık kurumlarının temel finansal amacını, sağlık kurumunun firma değerini, ekonomiklik, verimlilik ve etkililik koşulları altında maksimize etmek, dolayısıyla işletmenin sahibi olan devletin giderlerini minimize etmek olarak tanımlanabilir.

#38

SORU: Sağlık kurumlarında finansal yönetimin gelişmesine etki eden faktörleri sıralayınız.


CEVAP: • Sağlık Kurumlarının Büyümeleri • Sağlık Kurumlarının Hizmet ve Pazar Çeşitlendirmeleri • Sağlık Kurumlarının Araştırma ve Geliştirme Giderlerindeki Artış • Ekonomide Büyümeye Verilen Önem • Birleşme Eğilimleri, Kısmen veya Komple Satın Alınma veya Satılma Eğilimlerinin Artması • Uluslararası Para ve Sermaye Piyasalarından Fon Temini İmkânlarının Yaygınlaşması • Sağlık Sektöründe Rekabetin Artması Sonucu Kâr Marjlarının Daralması

#39

SORU: Sağlık kurumlarının araştırma ve geliştirme giderlerindeki artışın finansal yönetimine etkileri nelerdir?


CEVAP: Araştırma fonksiyonu, tıbbi tedavi-bakım ve eğitim ile birlikte anılan üç temel fonksiyonundan birisidir. Hastaneler başta olmak üzere sağlık kurumlarının hemen her birimi aynı zamanda birer araştırma ünitesi niteliğindedir. Çünkü sağlık kurumlarında hastalık nedenleri ve farklı tedavi yöntemlerine yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bu açıdan, sağlık kurumlarının temel amaçları doğrultusunda araştırma fonksiyonunun yürütebilmesi için ciddi bir alt yapıya ve nitelikli insan gücüne gereksinimleri vardır. Bu gereksinimlerin karşılanması finansman ve yatırım kararları gerektirmektedir.

#40

SORU: Bir finans yöneticisinin görevleri nelerdir?


CEVAP: 2017-08-15 00:00:00

#41

SORU: Bir finans yöneticisinin kendisinden beklenen görevleri yerine getirmesi için ne tür özelliklerinin olması beklenir?


CEVAP: Muhasebe kuram ve uygulamalarını, finansal analiz ve planlama tekniklerini, kantitatif karar verme yöntemlerini, grup davranışı ve psikolojisini ve ekonomi teorisini konusunda bilgi düzeyinin yüksek olması gerekmektedir.

#42

SORU: Finansal piyasanın temel kısımlarını sayınız.


CEVAP: • Fon arz edenler • Fon talep edenler • Yatırım ve finansman araçları • Aracı kuruluşlar • Hukuki ve idari düzen

#43

SORU: Para piyasası kavramını tanımlayınız.


CEVAP: Kısa süreli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasaya para piyasası denir.

#44

SORU: Para piyasasından sağlanan fonların özelliği nedir?


CEVAP: Para piyasalarından sağlanan fonlar genellikle kredi şeklinde kısa vadeli borçlar olup dönen varlıkların finansmanı için kullanılmaktadır.

#45

SORU: Para piyasası kaça ayrılır?


CEVAP: • Organize olmuş (örgütlenmiş) • Organize olmamış (örgütlenmemiş)

#46

SORU: Organize olmuş para piyasasını açıklayınız


CEVAP: Alıcı ve satıcıların belli fiziksel alanlarda karşılaştığı, denetim ve gözetimi belli kurumlar tarafından yapılan piyasalardır.

#47

SORU: Organize olmuş para piyasasına örnek veriniz


CEVAP: Organize piyasalara en iyi örnek bankalar ve borsadır.

#48

SORU: Organize olmamış para piyasasını açıklayınız


CEVAP: Yasal kuralları belirlenmiş olmayan, fiziki bir mekânı bulunmayan, belirli kurum ve kuruluşlarca denetlenmeyen piyasalardır.

#49

SORU: Organize olmamış para piyasasına örnek veriniz.


CEVAP: Serbest altın piyasası

#50

SORU: Sermaye piyasası ne demektir? Açıklayınız


CEVAP: Sermaye piyasaları, orta ve uzun vadeli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalardır. Özellikle gelişmiş ülkelerde özel işletmeler için uzun vadeli finansman sağlama kaynağı sermaye piyasalarıdır. Temin edilen sermaye genellikle uzun vadeli yatırımların finansmanı için kullanılır ve bu piyasada arz ve talebi kesişenler için uzun vadeli bir bağlılık ilişkisi meydana gelir.

#51

SORU: Sermaye piyasasının en önemli araçları nelerdir?


CEVAP: • Hisse senedi • Tahvil

#52

SORU: Hisse senedini tanımlayınız


CEVAP: Hisse senetleri, şirket hisselerinin karşılığı olarak katılma payını gösteren, kanuni şekillere uygun olarak düzenlenmiş evraktır.

#53

SORU: Tahvil kavramını tanımlayınız


CEVAP: Devlet, kamu kuruluşları ve anonim şirketlerin çıkardıkları, 1 yıl veya 1 yıldan daha uzun vadeli borç senedidir.

#54

SORU: Finansal tablo ne demektir?


CEVAP: Muhasebenin işletmede meydana gelen ve para ile ölçülebilen değer hareketlerini kaydedip niteliklerine göre sınıflandırmak amacıyla ürettiği finansal bilgileri, başta işletme sahipleri ve alacaklılar olmak üzere, işletme ile ilgili grupların yararına, belli aralıklarla sunduğu raporlara finansal tablolar denilmektedir.

#55

SORU: Finansal tabloların özellikleri nelerdir?


CEVAP: • Anlaşılır olma • İhtiyaca uygunluk • Tarafsızlık • Güvenirlilik • Tam olma • Karşılaştırılabilir olma • Uyumlu olma • Zamanında sunulma

#56

SORU: Finansal tabloların karşılaştırılabilir olması için hangi koşulları taşıması gerekir?


CEVAP: • Muhasebe ilkelerinin, faaliyet dönemleri itibariyle değişiklik göstermemesi, • Finansal tablolarda yer alan kalemlerin aynı bölümlerde yer alması, her faaliyet döneminde başka bir bölümde gösterilmemesi, • Veriler enflasyondan etkilendi ise, finansal tabloların enflasyon etkisinden arındırılmış olması, • Karşılaştırma yapılacak finansal tabloların dönem uzunluklarının aynı olması

#57

SORU: Temel finansal tablo türleri nelerdir?


CEVAP: • Bilanço • Gelir tablosu

#58

SORU: Ek finansal tablo türleri nelerdir?


CEVAP: • Fon akım tabloları • Nakit akım tabloları • Kâr dağıtım tablosu • Özkaynaklar değişim tablosu

#59

SORU: Finansal tabloların amaçları nelerdir?


CEVAP: • Yatırımcılar, kredi verenler ve diğer ilgililer için karar almada yararlı bilgiler sağlamak • Gelecekte nakit akımlarını değerlendirmede yararlı bilgiler sağlamak • Varlıklar, kaynaklar ve bunlardaki değişiklikler ile işletme faaliyet sonuçları hakkında bilgi sağlamak

#60

SORU: Bilanço ne demektir?


CEVAP: Bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağlandığı kaynakları gösteren finansal tablodur.

#61

SORU: Bilanço ilkelerinin amaçları nelerdir?


CEVAP: Sermaye koyan veya sonradan kendisine ait kârı işletmede bırakan sahip ve hissedarlar ile alacakların işletmeye sağladıkları kaynaklar ve bunlarla elde edilen varlıkların muhasebe kayıt, hesap ve tablolarında anlamlı bir şekilde tespit edilmesi ve gösterilmesi yoluyla, belli bir tarihte işletmenin mali durumunu açıklıkla ve ilgililer için gerçeğe uygun olarak yansıtılmasıdır

#62

SORU: Bilançolar biçimsel olarak ne şekilde düzenlenir?


CEVAP: • Hesap tipi • Rapor tipi

#63

SORU: Dönen varlıklar neleri kapsar?


CEVAP: Dönen varlıklar ana hesap grubu; nakit olarak veznede veya bankada tutulan değerler ile normal koşullarda en fazla bir yıl veya faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmesi, tüketilmesi veya tahsil edilmesi öngörülen varlık ve alacak unsurlarını kapsar.

#64

SORU: Duran varlıklar neleri kapsar?


CEVAP: Duran varlıklar ana hesap grubu; işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla elde edilen ve ilke olarak bir yıl içinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülmeyen varlık unsurları ile diğer duran varlıkları kapsamaktadır.

#65

SORU: Kaynaklar kaç gruba ayrılmaktadır?


CEVAP: 3 gruba ayrılır: • Öz kaynaklar • Kısa vadeli yabancı kaynaklar • Uzun vadeli yabancı kaynaklar

#66

SORU: Gelir tablosu kavramı ne demektir?


CEVAP: İşletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârını veya dönem net zararını gösteren tablodur.

#67

SORU: Gelir tablosu ilkelerinin amaçları nelerdir?


CEVAP: Satışların, gelirlerin, satışların maliyetinin, giderlerin, kâr veya zararlara ait hesapların ve belli bir döneme ait işletme faaliyet sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun şekilde gösterilmesini sağlamaktır.

#68

SORU: Satışların maliyeti tablosunun ana kalemleri nelerdir?


CEVAP: • Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri • Direkt Üretim Giderleri • Genel Üretim Giderleri • Yarı Mamul Stoklarında Değişim • Mamul Stoklarında Değişim

#69

SORU: Fon akım tablosu ne demektir?


CEVAP: Belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların kullanıldığı yerleri özetleyen, finansal durumdaki değişmeleri açıklayan tablolardır.

#70

SORU: Kâr dağıtım tablosu ne demektir?


CEVAP: Kâr dağıtım tablosu, işletmenin dönem kârının dağıtım biçimini gösteren tablodur.

#71

SORU: Kamu sağlık kurumlarında temel olarak kaç muhasebe türü kullanılmaktadır?


CEVAP: 3 tür temel muhasebe bulunur. • Döner sermaye muhasebesi • Genel/özel bütçe muhasebesi • Taşınır mal muhasebesi

#72

SORU: Taşınır mal muhasebesi kapsamında tutulacak defterler nelerdir?


CEVAP: • Tüketim Malzemeleri Defteri, • Dayanıklı Taşınırlar Defteri, • Müze Defteri, • Kütüphane Defteri,

#73

SORU: Finansal yönetim hangi tür disiplinler ile yakın ilişki içindedir?


CEVAP: • Birincil disiplinler: muhasebe, ekonomi • İkincil disiplinler: üretim yönetimi, pazarlama, kantitatif teknikler • Üçüncül disiplinler: davranış bilimleri, hukuk (mevzuat)

#74

SORU:

Finansmanın konusunu oluşturan unsur nedir?


CEVAP:

Ülke ekonomisinde faaliyette bulunan işletmeler, üretken yatırımlara yönelerek
girişimlerinin sonucunu almak ve işletmelerinin sürekliliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Bunun sağlanabilmesi için işletmelerin, yatırım için gerekli fonu bulması ve bu fonları etkin bir şekilde kullanması gerekmektedir ki, bu da finansmanın konusunu oluşturur.


#75

SORU:

Finans kavramı nedir?


CEVAP:

İşletmeler, ihtiyaçları karşılamak üzere, üretim faktörlerini bilinçli ve uyumlu şekilde bir araya getirerek, mal veya hizmet üretmek veya pazarlamak amacıyla kurulmuş olan örgütlerdir. Sağlık kurumları ağırlıklı olarak hizmet üreten işletmelerdir.


#76

SORU:

Sistem yaklaşımı neyi içerir?


CEVAP:

Sistem yaklaşımına göre mal ve hizmet üretimi için kullanılan girdilerin temin edilmesi gerekmektedir


#77

SORU:

Girdilerin temin edilmesine ne ad verilir?


CEVAP:

Girdilerin temin edilmesine tedarik denilmektedir.


#78

SORU:

Üretim nedir?


CEVAP:

Temin edilen girdilerin işletmelerde mal ve hizmet yaratmak üzere kullanılmasına üretim denir.


#79

SORU:

Çıktıların kullanıcılara hangi yolla ulaştırılır?


CEVAP:

Çıktıların kullanıcılara ulaştırılması pazarlama ile mümkün olabilmektedir.


#80

SORU:

Girdi temini ne anlama gelir?


CEVAP:

Girdi temini, üretim ve pazarlama için finansmana gereksinim bulunmaktadır.


#81

SORU:

Kurum işletme matrisi nasıl elde edilir?


CEVAP:

İşletme fonksiyonları ile yönetim fonksiyonları olan planlama, örgütleme ve yürütme, koordinasyon ve denetim bir araya getirilerek kurum işletme matrisi elde edilir.


#82

SORU:

Sağlık kurumları girdileri nelerden oluşmaktadır?


CEVAP:

Sağlık kurumları girdi olarak insangücü, ilaç, tıbbi malzeme, tıbbi cihaz vb temin ederek üretim sürecinde yer alan poliklinikler, klinikler, laboratuarlar, ameliyathaneler vb yerlerde kullanmaktadır.


#83

SORU:

Sağlık kurumlarının çıktıları nelerden oluşur?


CEVAP:

Sağlık kurumlarının çıktıları ise muayene sayısı, taburcu edilen hasta sayısı, tetkik sayısı, ameliyat sayısı vb dir


#84

SORU:

Finansman nedir?


CEVAP:

Sağlık kurumları bu faaliyetleri yürütmek için finansmana ihtiyaç duyarlar.
Finansman; kurumun üretim faaliyetleri için gerekli olan kaynakların temini ve bu kaynakların, kurumun amacına ulaşılabilmesi için gerekli varlıklara yatırımı ile ilgili kararlardan ve işlemden oluşan fonksiyondur. 


#85

SORU:

Finansman fonksiyonu nedir?


CEVAP:

Finansman fonksiyonu; işletmenin ihtiyaç duyduğu fonları en uygun koşullarda
ele geçirme ve kurumda mevcut ya da ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.


#86

SORU:

Finansman fonksiyonu kapsamında hangi konular ele alınır?


CEVAP:

Finansman fonksiyonu kapsamında ele alınan konular; finansal yönetim, yatırım kararları ve finansman kararları olmak üzere üç ana başlıkta toplanmaktadır


#87

SORU:

Finansal yönetim neyi ifade eder?


CEVAP:

İhtiyaç duyulan sermayenin belirlenmesini, sağlanmasını ve sağlanan fonların yönetimini ifade eder. Gerekli sermayenin ne kadarının borçla ne kadarının öz sermaye ile finanse edileceğine ve borçlanmanın ne kadarının kısa vadeli ne kadarının uzun vadeli olacağına karar verilmesidir.


#88

SORU:

Finansal yönetim hangi faaliyetleri kapsar?


CEVAP:

Finansal yönetim finansmanın planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, koordinasyonu ve denetlenmesi faaliyetlerini kapsamaktadır.


#89

SORU:

Finanslama nedir?


CEVAP:

Finanslama politikasında, “firmanın kaynaklarının yapısı ne olmalıdır ki firmanın değeri maksimum olsun” konusu üzerinde durulmaktadır. Finanslama, işletme faaliyetlerini yürütürken ihtiyaç duyulan kaynaklardan fon temin edilmesi işlevi olarak tanımlanır.


#90

SORU:

Yatırım politikasında amaç nedir?


CEVAP:

Yatırım politikasında amaç “firmanın kaynakları hangi varlıklara, hangi şartlarda yatırılmalıdır ki firmanın değeri maksimum olsun” sorusuna cevap aranmaktadır. Yatırım politikasında esas, duran varlıklara yapılacak olan yatırımlardır.


#91

SORU:

Kar Dağıtımı (Temettü) nedir?


CEVAP:

Temettü politikası ile “firma nasıl bir temettü politikası izlemelidir ki izlediği bu politika firmanın değerini maksimum yapsın” konusu üzerinde durulmaktadır.


#92

SORU:

Sağlık kurumu işletme matrisine göre finansman fonksiyonu neleri kapsar?


CEVAP:

Sağlık kurumu işletme matrisine göre finansman fonksiyonunun, finansal planlama, finansal örgütleme, finansal yürütme, finansal koordinasyon ve finansal denetimi kapsadığı görülmektedir.


#93

SORU:

Ekonomiklik nedir?


CEVAP:

 Çıktının kalitesinden ödün vermeden girdileri en uygun fiyat ile temin etmektir. Sağlık kurumları çok değişken ve pahallı girdiler kullanmaktadır.