İşletmelerde Karar Verme Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #978374

Çok kriterli karar verme yöntemlerinden birisi olan Electre yöntemi alternatiflerin performanslarına göre birbiriyle kıyaslanarak seçim yapılması temeline dayanır, aşağıdakilerden hangisi Electre yöntemi için yanlıştır?


Electre yöntemi,  kriterleri amaçları doğrultusunda ağırlıklandırma yapar.

Electre yöntemi karşılaşılan problem türlerini işletmelere uygulamada kullanılır.

Electre yöntemi  karar vericilere çok sayıda nicel ve nitel kriterleri karar verme sürecine dahil eder.

Electre yöntemi  finans, yönetim, askeri gibi birçok uygulama alanında karşılaşılan problemlerin çözümünde kullanılır.

Electre yöntemi  ağırlıklandırma yapılan kriterleri toplayarak alternatifler arasından en uygun olanını seçebilme imkanı sunar.


Yanıt Açıklaması:

Çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan ELECTRE (ELimination Et Choix Tradusiant la REalité – Eleme ve Gerçeği İfade Eden Seçim) yöntemi, alternatiflerin performanslarına göre birbirleriyle kıyaslanarak seçim yapılması temeline dayanmaktadır. Bu yöntem karar vericilere, çok sayıda nicel ve nitel kriteri karar verme sürecine dahil etme, kriterleri amaçları doğrultusunda ağırlıklandırma ve ağırlıklarını toplayarak alternatifler
arasından en uygun olanı seçebilme imkânı sunar. Bu yöntem finans, yönetim, askeri, inşaat, sağlık, kamu, ihale, eğitim, çevre yönetimi, su yönetimi ve ulaşım gibi birçok uygulama alanında karşılaşılan problemlerin çözümünde kullanılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum