Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #973253

Aşağıdaki ifadelerden hangisi TSG'in değişim dönemini özetlemektedir? 


Bu dönemde kendini sürekli yorgun ve mutsuz hissetme, aşırı uyuma veya uykusuzluk, kısa bir süre içinde aşırı kilo kaybı veya alımı, ilgisizlik, hiçbir şeyden ve hayattan keyif alamama, geleceğe ve yaşama dair karamsarlık, kendine zarar verme düşünceleri, kendine güvensizlik ve değersizlik duyguları, kendini suçlama gibi psikolojik sıkıntılar yaşanmaktadır. 

Bu dönemde stresli, travmatik yaşam olayları arasında yer alan afetler sonrasında, zorluklarla başa çıkma sonucunda, bazı bireylerde olumlu değişimler oluşmaktadır. 

Bu dönemde afet sonrasında olaya dair takıntılı düşünceler ortaya çıkabilmekte, olumsuz olayların tekrarlama olasılığı üzerine ve geleceğe dair yoğun endişe yaşanabilmektedir. 

Bu dönemde afete maruz kalan kişiler afet sonrasındaki içsel değişimleri olumsuz yorumlayabilmekte, ani ya da nedensiz korkular ve panik ataklar yaşayabilmektedir. 

Bu dönemde afete maruz kalan kişinin hissettiği tüm korku ve gerginlikler dışarıya hızlı kalp atımı, titreme, aşırı terleme gibi kaygı göstergeleri olarak yansıyabilmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Doğru cevap B dir. TSG'in değişim döneminde stresli, travmatik yaşam olayları arasında yer alan afetler sonrasında, zorluklarla başa çıkma sonucunda, bazı bireylerde olumlu değişimler oluşmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum