Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #981869

Aşağıdakilerden hangisi araştırmacıların afet psikolojisi alanında yürütecekleri çalışmaları önceden planlamalarında "zamanlama" ile ilgili zorluklardan birisidir?


Afetin öngörülemez olması

Afet bölgesinin yaşanamaz olabilmesi

Afetlere maruz kalanların tespitinin zorlukları

Afetzedelerle yürütülen araştırma sonuçlarının genellenebilirliğinde karşılaşılan zorluklar

Yaygın toplumsal inançların yarattığı zorluklar


Yanıt Açıklaması:

Afet psikolojisi alanında yürütülen araştırmalarda çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak, afetlerin tanımları gereği nispeten ani olarak ortaya çıkmaları, araştırmacılar için yürütecekleri çalışmaları daha önceden planlama olanaklarını kısıtlamakta ve bazı zorluklar yaratabilmektedir. Bu zorluklar temel olarak üç alt başlıkta incelenebilir:
• Zamanlama
• Araştırma evreninin belirlenmesi
• Genellenebilirlik

Zamanlama ile ilgili araştırmalarda ortaya çıkan temel sorun afetlerin gerçekleştikleri zamanın sıklıkla öngörülemez olmasından ileri gelmektedir. Araştırmalarda, afetin bir süreç olması nedeniyle, afetin etkisinin başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemek güç olmaktadır. Ayrıca, afetler çoğunlukla öngörülemeyen olaylardır. Bu nedenle, araştırmacıların hızlıca afet bölgesine ulaşabilmeleri ve çalışmalarını titiz şekilde planlamaları mümkün olamayabilmektedir. Özellikle afet sonrası müdahaleler hakkında yapılan araştırmalarda iyileşmenin doğal bir seyir olabileceği da göz önünde bulundurulmalı ve afetten sonraki zaman diliminde afet yaşayanların ihtiyaçlarının farklılaşabileceğini akılda tutmak önemlidir. Dolayısıyla araştırmaların değişik zaman dilimlerinde, boylamasına veri toplanarak yürütülmesi daha yararlı olabilir. Ancak, pratik zorluklardan dolayı genellikle araştırma verileri bir kez belli bir zaman diliminde toplanmaktadır. Zamanlama konusunda bir başka zorluk ise, araştırmalar için etik izin alma konusudur. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum