Kamu Mali Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #954776

Orta vadeli harcama sistemi,  orta vadedeki harcama politikaları ve maliyetleri ile ilişkilendirmesine imkan veren kamu harcama programlarını geliştirmeye yönelik bir süreçtir  ve  bu süreç hangi temellere dayanmaktadır?


Dünya Bankası tarafından kamu mali yönetiminde bir reform yaklaşımı olarak geliştirilmiş,  fakat kısa süreli yıllı bütçelemenin ve tahminlerin bir formu olarak yaygın kullanılır hale gelmiş bir kısa vadeli  bütçeleme modelidir.

Orta Vadeli Harcama Sistemi,  Dünya Bankası tarafından kamu mali yönetiminde bir reform yaklaşımı olarak geliştirilmiş, çok yıllı bütçelemenin ve tahminlerin bir formu olarak yaygın kullanılır ha^le gelmiş bir çok yıllı bütçeleme modelidir. Makroekonomik yapıyla tutarlı bir şekilde kamu harcamaları için ayrılabilecek toplam kaynağın tavandan-tabana doğru tahmin edilmesi, hem mevcut hem de yeni uygulanacak olan politikaların maliyetlerinin tabandan- tavana doğru tahmin edilmesi, toplam kaynaklarla bu maliyetleri ilişkilendiren   bir işleyişin sağlanması tabanına dayanmaktadır.

Orta vadeli harcama sistemi yalnızca kamu kesiminin kullandığı kaynakların tahmin edilebilirliğinin artırılması temeline göre planlanılan bir süreçtir.

Orta vadeli harcamanın temilinde,  bütçe ile mali disiplin arasında köprü kurmaktır.

Orta vadeli harcama, bütçenin çok yıllık tahminler dayalı olması esasına dayanır.


Yanıt Açıklaması:

Orta Vadeli Harcama Sistemi,  Dünya Bankası tarafından kamu mali yönetiminde bir reform yaklaşımı olarak geliştirilmiş, çok yıllı bütçelemenin ve tahminlerin bir formu olarak yaygın kullanılır ha^le gelmiş bir çok yıllı bütçeleme modelidir. Orta Vadeli Harcama Sistemi (OVHS), karar alıcıların orta vadedeki harcama limitlerini öngörmelerine yardımcı olan ve bu limitlerin orta vadedeki harcama politikaları ve maliyetleri ile ilişkilendirmesine imkan veren kamu harcama programlarını geliştirmeye yönelik bir süreçtir ve bu süreç temelde üç yapı üzerine kurulmuştur:

  • Makroekonomik yapıyla tutarlı bir şekilde kamu harcamaları için ayrılabilecek toplam kaynağın tavandan-tabana doğru tahmin edilmesi,
  • Hem mevcut hem de yeni uygulanacak olan politikaların maliyetlerinin tabandan- tavana doğru tahmin edilmesi,
  • Toplam kaynaklarla bu maliyetleri ilişkilendiren  bir işleyişin sağlanmasıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum