Mantığın Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #752062

  1. Cisim A’nın referans noktası olarak kullanılması_ diğer bir deyişle sabit kalması
  2. Cisim B’nin sağa, Cisim C’nin ise sola hareketlerinde hızlarının aynı olması
  3. Cisim B ve Cisim C’nin birbirleri arasındaki mesafenin Cisim A’nın sağ ve sol tarafındaki bitiş sınırları arası kadar olması
  4. Cisim A’nın büyüklüğünün Cisim B ve Cisim C’den farklı olmaması

Yukarıda verilenlerden hangisi Aristoteles’in ifadesiyle bir pistteki birbiriyle eşit büyüklükte cisimlerden oluşmuş yine eşit büyüklükte ve yine bu cisimlere eşit büyüklükte bir cisim boyunca birbirine göre zıt yönde hareket eden cisimler hakkındaki Zenon’un stadyum çatışkısında sabit kalan cisim A, soldan sağa hareket eden cisim B sağdan sola hareket eden cisim C olsun. Bu durumda yukarıda verilen/lerden hangisi/hangileri her üç cismin aynı hizada sıralandığında Cisim B ve Cisim C hareket halinde iken, Cisim C’nin sol uç noktasının Cisim B’nin tümünün yanından geçmiş olması savı için yeter ve gerek koşuldur?


I

II

III

II ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Zenon’un ortaya koyduğu çatışkılardan biri de stadyum çatışkısıdır. Aristoteles’in ifadesiyle bu çatışkı bir pistteki birbiriyle eşit büyüklükte cisimlerden oluşmuş yine eşit büyüklükte ve yine bu cisimlere eşit büyüklükte bir cisim boyunca birbirine göre zıt yönde hareket eden cisimler hakkındadır.

Aristoteles’e göre Zenon’un buradan çıkardığı sonuç yarı zamanın iki kat zamana eşit olmasıdır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi bu çatışkıda gerek ve yeter koşul III’tür. Diğer seçeneklerde verilenler gerek koşullardır. Dolayısıyla doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum