Siyaset Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #780261

Modern devlet ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Modern devlet mahiyeti itibariyle daha önceki siyasal organizasyonlardan farklıdır.
Bazı siyaset bilimcileri, modern dönemden önceki siyasal organizasyonların devlet olarak nitelenemeyeceğini iddia etmişlerdir.
Daha önceki siyasal organizasyonların hiçbiri insanların yaşamları üzerinde modern devlet kadar belirleyici olamamıştır.
Modern yaşamda, toplumsal ilişkiler ile siyasal ilişkiler arasında bir ayrım bulunmamaktadır.
Modern yaşamda devlet büyük ölçüde siyasetin odaklaştığı mekândır.

Yanıt Açıklaması: Siyasetin devlete ait olanı niteleyen bir kavram olarak görülmesinin diğer nedeni ise, modern devletin mahiyeti itibariyle daha önceki siyasal organizasyonlardan farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Öyle ki, bu farkı önemseyen bazı siyaset bilimcileri, modern dönemden önceki siyasal organizasyonların devlet olarak nitelenemeyeceğini iddia etmişlerdir. Daha önceki siyasal organizasyonların hiçbiri insanların yaşamları üzerinde modern devlet kadar belirleyici olamamıştır. Modern yaşamda devletin toplumsal yaşam üzerindeki söz konusu etkisi, siyaset denince akla devletin gelmesini de beraberinde getirmiştir. Gerçekten de modern yaşamda devlet büyük ölçüde siyasetin odaklaştığı mekândır. Nitekim, Max Weber modern devletin toplumsal yaşam üzerindeki etkisini anlatmak için; devletin faaliyetleriyle tanımlanamayacağını, zira devletin el atmadığı herhangi bir görevin olmadığına dikkat çeker. Weber’e göre, modern devletin ortak yaşam üzerindeki hâkimiyeti, onun yönetim araçlarının yoğunlaştığı alan olmasından kaynaklanmaktadır. Modern yaşamda devletin neden siyasetin tezahür ettiği alan olarak öne çıktığını anlamak için modern devleti karakterize eden özelliklerin bilinmesi gerekir. Weber’in devlet kavramlaştırmasını göz önünde bulundurarak bu özellikleri dört başlık altında ele almak mümkündür.
Yorumlar
  • 0 Yorum