Uygarlık Tarihi 1 Deneme Sınavı Sorusu #713135

Aşağıdakilerden hangisi Roma uygarlığının günümüzde de etkisini gösterdiğini kanıtlayan bir durum değildir?


Batı kültürünü etkilememiştir,

Bilim pratiğe geçirilmemiştir,

Hukuku etkilememiştir,

Sanatı etkilememiştir, 

Etkisi görülmemiştir,


Yanıt Açıklaması:

Romalıların etkisi günümüzde pek çok alanda görülmektedir. Özellikle Batı kültürü temellerini Roma Dönemi'ne bağlamaktadır. Bunda ana neden kuşkusuz çoğrafi olarak Romalılarla aynı toprakları paylaşmaktan çok İngilizce, Fransızca, Almanca gibi pek çok Avrupa dilinin Latinceden gelmiş olmasıdır. Latince, Batı'da Orta Çağlarda din, edebiyat, kültür ve bilim dili olarak kullanılmaya devam etmiş, bu nedenle Roma Dönemi'nden kalan pek çok yazılı eser muhafaza edilerek, çağdaş bilim ve Batı Edebiyatı bu temeller üzerinde şekillenmiştir.  Romalar bilim tarihinde önemli keşiflere imza atmamış olsalar da, mevcut bilginin, özellikle kendilerinden önceki Yunan kültürünün keşiflerinin pratiğe geçirilmesi ve yayılmasında büyük rol oynamışlardır. Bu nedenle günümüzde özellikle fen bilimlerinde pek çok terim Latincedir. Örneğin tıp gibi dallarda Roma Dönemi'nin bilimsel eserlerinin İslam dünyasına da büyük etkisi olmuş, bazı Roma Dönemi yazılı eserleri sadece Arapça çevirileri ile günümüze ulaşabilmiş, Arapça nüshalar sonradan Avrupa dillerine çevrilmiştir.

Pek çok Ortaçağ devleti kendini Roma'nın devamı ilan etmiştir. Bu nedenle Roma kanunları, Roma Dönemi'nde temelleri bulunan devlet kurumları ve devlet yönetim modelleri, Avrupa tarihinde pek çok kere denenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti de, Batı devlet yönetim şeklini esas aldığı için bizim kanunlarımız ve devlet kurumlarımız da Roma modelinden  inşa edilmiştir. 

Roma sanatının önemli eserleri, Roma dönemi kentleri, günümüze pek çok örneği ile ulaşmıştır. Bu eserler, günümüze ulaşan edebiyat ürünleri ile beraber Rönesans gibi fikir ve sanat akımlarının doğmasına sebep olmuştur. Rahatlıkla denebilir ki Batı sanatı Roma Dönemi mirasını temel alarak, bunun üzerine inşa edilmiştir. Mimaride pek çok form Roma dönemi temelinde gelişmiştir. Örneğin malzeme olarak çimento ve tuğla daha önce bilinse de, bunların yaygın kullanımı ilk kez Roma Dönemi'nde  denenmiş ve günümüzde  de devam etmektedir. Dolayısıyla çok katlı yapıların yaygınlaşması Roma Dönemi'inde başlamış ve sürmüştür.  Vitrivius gibi Roma Dönemi mimarlarının yazılı eserleri ve Pantheon  gibi günümüze ulaşan Roma Dönemi binaların kendileri Ortaçağlar'da ve günümüzde  mimariye ilham vermiştir. Romalıların etkisi günümüzde sadece geriye bıraktıkları arkeolojik kalıntılar ve müzeleri süsleyen eserler ile değil, aynı zamanda kültürel ve bilimsel etkileri ve devlet yönetimi ve kurumları vasıtası ile  de sürmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum