Yönetim Bilimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1291686

Örgütlenmenin bölümlendirme süreci neticesinde ortaya çıkan yapının etkili ve verimli olabilmesi için bazı ilkelerin göz önüne alınması gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkelerden biri değildir?


Faaliyetlerin benzerliği

Uzmanlaşmadan yararlanma

İşe gereken önemi verme zorunluluğu

İşletme dışındaki koşulları dikkate alma

Harcamaların azaltılması


Yanıt Açıklaması:

Bu ilkeler şunlardır;

- Faaliyetlerin Benzerliği: Aynı amaca ulaşmak için gerçekleştirilen benzer faaliyetler bir araya getirilmeli ve aynı bölümün bu faaliyetlerden sorumlu olmasısağlanmalıdır. 

- Uzmanlaşmadan Yararlanma: Benzer faaliyetler aynı bölümün sorumluluğuna verilirken işgücünün en uygun düzeyde uzmanlaşması göz önünde bulundurulmalıdır. 

- Denetimi Kolaylaştırma: Birbirini denetlemesi gereken grup ve kişiler birbirlerinden ayrılmalıdır. Bölümler arası karşılaştırmaları kolaylaştırmak adına aynı koşul ve özellikleri taşıyan bölümlerin oluşturulmasına dikkat edilmelidir. 

- İşe Gereken Önemi Verme Zorunluluğu: Örgüt içinde faaliyet gösteren bireylerin, iş yüklerinin, dengeli bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. İş yoğunluğu fazla olan bireyler bazı faaliyetlere gereken zamanı ayıramamaktadır. Bölümlendirmeye gidilirken, bireylere düşen iş yükünü dengeli kılacak yapılar tercih edilmelidir. 

- İşletmedeki Koşulları Dikkate Alma Zorunluluğu: Bölümlendirme yapılırken örgüt içi koşullar, özellikle de biçimsel olmayan örgüt yapısı dikkate alınmalıdır. Örgüt kültürü ve örgüt üyelerini bir arada tutan diğer beşeri ilişki kalıpları dikkatle incelenmeli, bölümlendirme yapılırken bu özel durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. 

- Harcamaların Azaltılması: Bölümlendirme sonucunda bölümler, kısımlar, servisler ve çeşitli mevkiler ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan yapı birçok yöneticinin ve uzmanın istihdam edilmesini gerekli kılabilir. Yöneticilerin ve uzmanların istihdam edilmesi ise oldukça maliyetlidir. Bu nedenle bölümlendirmeye gidilirken iş gücü maliyetlerini olabildiğince azaltan yapılar tercih edilmelidir.

Doğru Cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum