Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1292581

Aşağıdakilerden hangisi, bugün pek çok anayasada “bilim ve sanat hürriyeti” başlığı altında insanın dilediği bilimsel araştırmayı serbest bir şekilde yürütebilme hakkı ile ilgili olarak doğrudur.


Bilim insanı, üzerinde çalıştığı projenin zararlı sonuçlar doğuracak olsa bile, araştırmalarından asla vazgeçmemelidir.

Üzerinde çalışılan verilerin ve bulguların herkes tarafından sınanabilir nitelikte olması bilim insanının sorumlukları arasında değildir.

Başta ortaya konan varsayımların sürekli deney ve gözleme tabi tutularak doğrulanması veya yanlışlanması gerekmez.

Bilim insanları, bilim adına her türlü deneyi ve araştırmayı hiçbir engellemeye uğramaksızın yapabilme hakkına sahip değildirler.

Bilim insanları üzerinde çalıştıkları projenin muhtemel riskleri hakkında bilgi vermek ya da kötüye kullanımının önüne geçmek gibi bir sorumluluk taşımazlar.


Yanıt Açıklaması:

Nitekim bugün pek çok anayasada “bilim ve sanat hürriyeti” başlığı altında insanın dilediği bilimsel araştırmayı serbest bir şekilde yürütebilme hakkı tanınmıştır. Fakat bu hak, bilim adına her türlü deneyin, araştırmanın hiçbir engellemeye uğramaksızın yapılabileceği anlamına gelmez. Tıpkı diğer insani etkinliklerde olduğu gibi bilimsel etkinlik de birtakım sorumluluklar gerektirir.

Yorumlar
  • 0 Yorum