Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1230024

  1. Hesap verebilirlik
  2. Kamu yararını gözetme
  3. Amaç ve misyona bağlılık
  4. Yetkili makamlara bildirim
  5. Nezaket ve saygı

Yukarıda sayılanlardan hangileri 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması Hakkında Kanun'da açıkça sayılmamasına rağmen; 5176 Sayılı Kanun'a dayanılarak çıkartılan Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te açıukça sayılmış olan kamu görevlisi davranış ilkelerindendir?


I, II ve III

I, III ve V

II, III ve IV

II, IV ve V

III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Kanunun birinci maddesinde etik davranış ilkelerinin yine Kanun tarafından tespit edileceği hüküm altına alınmıştır. Bu ilkelerden bazıları yine ilgili düzenlemede belirtilmiştir. Bunlar; saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetmedir. Etik davranış ilkeleri sayılanlarla sınırlı değildir. Nitekim ilgili düzenlemede kullanılan “gibi” ifadesi bunu destekler niteliktedir. Düzenlemede sayılan ilkeler örnek niteliğindedir. Bu ilkelere yenilerini ekleme yetkisi Kanunun 1. maddesi gereği Kurula verilmiştir. Ayrıca Yönetmeliğin ikinci bölümünde, madde 5 vd. hükümlerinde etik davranış ilkelerine yer verilmiştir.

Kamu görevlilerine yönelik Yönetmelikte yer verilen başlıca etik davranış ilkeleri ise şunlardır: görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci, halka hizmet bilinci, hizmet standartlarına uyma, amaç ve misyona bağlılık, dürüstlük ve tarafsızlık, saygınlık ve güven, nezaket ve saygı, yetkili makamlara bildirim, çıkar çatışmasından kaçınma, görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması, hediye alma ve menfaat sağlama yasağı, kamu malları ve kaynaklarının kullanımı, savurganlıktan kaçınma, bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan, bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık, yöneticilerin hesap verme sorumluluğu, eski kamu görevlileriyle ilişkiler, mal bildiriminde bulunma olarak belirtilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum