Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1129518

  1. Alternatif uyuşmazlık çözümleri, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri hâllerde, Devlet mahkemesine başvurmadan, aralarındaki meseleyi, salt kendi aralarında, bizzat kendilerinin çözebilecekleri yöntemlerin genel karşılığıdır.
  2. Uyuşmazlık özel hukuka (örneğin bir alacak – verecek ilişkisine) karşılık gelebileceği gibi, Ceza hukukunun izin verdiği ölçüde bir hakaret veya basit bir yaralamadan da kaynaklanabilir.
  3. Hukuk uyuşmazlıkları bakımından arabuluculuk, uzlaştırmaya tâbi suçlar bakımından ise uzlaşma kurumları Türk hukukuna ait uyuşmazlığın çözümüne ilişkin yollardır.

Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:

Yargı ve mensuplarına ilişkin etik kurallar, geleneksel olarak Devlet mahkemelerinde görev alan hâkim, Cumhuriyet savcısı, avukat, yazı işleri müdürlüğü personeli esas alınarak tartışılagelmiştir. Ne var ki 21. Yüzyıla geldiğimizde uyuşmazlık çözümü salt Devlet mahkemelerinin tekelinde bir vakıa olmaktan çıkmıştır. İşte burada alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından bahsederiz. Alternatif uyuşmazlık çözümleri, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri hâllerde, Devlet mahkemesine başvurmadan, aralarındaki meseleyi, bağımsız bir üçüncü kişinin katılımı, gözetimi ve katkısıyla kendi aralarında, bizzat kendilerinin çözebilecekleri yöntemlerin genel karşılığıdır. Burada uyuşmazlık özel hukuka (örneğin bir alacak – verecek ilişkisine) karşılık gelebileceği gibi, Ceza hukukunun izin verdiği ölçüde bir hakaret veya basit bir yaralamadan da kaynaklanabilir. Türk hukuku bakımından bu yolların en önemlileri, hukuk uyuşmazlıkları bakımından arabuluculuk, uzlaştırmaya tâbi suçlar bakımından ise uzlaşma kurumlarıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum