Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1236969

Avukatın aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya uzman görüşü (mütalaa) vermiş ya da aynı konu bakımından hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olduğu durumlarda kendisine sunulan işi reddetme yükümlülüğü aşağıdaki ilkelerden hangisinin sonucudur?


Bağımsızlık

Tarafsızlık

Dürüstlük

Sır saklama

Reklam yasağı


Yanıt Açıklaması:

Avukatın bağımsızlığını hem bu mesleğin icrası hem meslek örgütleri bakımından gözetmelidir. Avukatlık Meslek (Etik) Kurallarında da belirtildiği üzere, Türk avukatları Baroların ve Türkiye Barolar Birliğinin bağımsızlığı gereğine inanmışlar ve bu konuda kendilerine gerek kişi, gerek kuruluş olarak düşen görevleri başarma kararına varmışlardır.

Mesleki çalışması bakımından ise avukat bağımsızlığını zedeleyecek bir işi kabulden kaçınmalıdır. Burada önemli olan husus avukatın görevini herhangi bir etki altında kalmaksızın yürütmesidir. Buna göre:
• Avukat aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya uzman görüşü (mütalaa) vermiş olursa,
• Aynı konu bakımından hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olursa bu durum onun bağımsızlığına gölge düşürecektir. Bu durumda avukat, kendisine teklif olunan işi reddetmek zorundadır (bkz. AvK m. 38, f. 1, b. (b)).

Yorumlar
  • 0 Yorum