Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1292736

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

I. Sadece kişisel ve siyasal haklara yer verilmiştir.

II. İnsan haklarının uluslararası alanda yargı eliyle korunması yönünde ilk arayışla başlamıştır.

III.  Tüm ulusları, hukuk sistemlerinin ve kültürleri kapsayacak ölçüde bir mahkemenin kurulmasının güçlüğü bölgesel koruma mekanizmalarının kurulmasını zorunlu kılmıştır. 

IV. Hukuken bağlayıcılığı yoktur.


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

BM’nin 10 Aralık 1948’de kabul ettiği BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, insan haklarının
uluslararası düzeyde korunmasına yönelik adımların ilki ve en önemlisidir, ancak hukuken bağlayıcılığı yoktur. Buna rağmen İHEB hem anayasaların hem de yargı makamlarının en çok atıfta bulunduğu bildiridir. İnsan haklarına ilişkin hemen her tartışmada İHEB dikkate alınmaktadır. Bu kısmen metnin evrenselliğinden kısmense uluslararası adalet ihtiyacının yakıcı biçimde baş göstermesinden dolayıdır. İHEB’de sadece kişisel ve siyasal haklara değil, ekonomik, sosyal ve kültürel haklara da yer verilmiş; hakların içeriği hem yargı organlarınca
ama esas olarak ilgili BM organlarınca yorumlanarak genişletilmiştir. İHEB ile birlikte, insan haklarının uluslararası alanda yargı eliyle korunması yönünde arayışlar da başlamıştır. Ancak tüm ulusları, hukuk sistemlerinin ve kültürleri kapsayacak ölçüde bir mahkemenin kurulmasının güçlüğü bölgesel koruma mekanizmalarının kurulmasını zorunlu kılmıştır. doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum