Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1292882

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi hâkimin dâvaya bakmasının yasak olduğu ve sınırlı sayma niteliğindeki hallerden biri değildir ?


Hâkimin, kendisine ait olan veya doğrudan veya dolayısıyla ilgili bulunduğu dâvalar

Hâkimin boşandığı eşinin davası

Hakimin şimdiki eşinin davası

Hâkimin eşinin  altsoy veya üstsoyunun dâvası

Hâkimin; tanık, bilirkişi  sıfatıyla dinlenmiş olması 


Yanıt Açıklaması:

Hâkimin dâvaya bakmasının yasak olduğu ve sınırlı sayma niteliğindeki haller şunlardır:

  • Hâkimin, kendisine ait olan veya doğrudan veya dolayısıyla ilgili bulunduğu dâvalar: Kendisine ait dâvadan kastedilen, hâkimin dâvanın tarafı olmasıdır. Aynı şekilde ceza mahkemesi hâkimi de suçtan zarar görmüşse o davaya bakamaz. Doğrudan veya dolaylı olarak ilgili bulunma ise o dâvanın sonucundan etkilenecek durumda olma hâlidir. Örneğin, hâkim davalının kefili ise, durum bu şekildedir.
  • Hâkimin evlilik bağı kalkmış olsa bile eşinin dâvası
  • Hâkimin kendisinin, eşinin, altsoy veya üstsoyunun dâvası veya hâkimle evlatlık ilişkisi bulunanın dâvası Hâkimin yakın akrabalarının dâvası: Hukuk mahkemesi hâkimi, üçüncü derece dâhil olmak üzere, kan ve kendisini oluşturan evlilik bağı kalksa dahi kayın hısımlığı bulunanların dâvasına bakamaz (m. 34 1/. Örneğin, amca, dayı, hala, teyze ve yeğeninin dâvasına bakması yasaktır. Bu yasak ceza mahkemesi hâkimleri için ikinci dereceye kadar akrabalık (örneğin şüpheli, sanık veya mağdurun hâkimin kardeşi olması) ile sınırlandırılmıştır.
  • Hâkimin nişanlısının dâvası
  • Hâkimin tarafın vekili, vasisi, kayyımı veya yasal danışmanı olması
  • Ceza mahkemesi hâkimleri özelinde, aynı davada Cumhuriyet savcılığı, adli kolluk görevi, şüpheli veya sanık müdafiliği veya mağdur vekilliği yapmış olmak veya aynı davada tanık yahut bilirkişi sıfatıyla dinlenmiş olmak, hâkimin görev yapamayacağı haller arasındadır.

Hâkimin; tanık, bilirkişi  sıfatıyla dinlenmiş olması yasaklılık değil hakim reddi ile ilgili bir durumdur.

Yorumlar
  • 0 Yorum