Adalet Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1129825

Hâkim ve Cumhuriyet savcısının bağımsızlığıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Cumhuriyet savcıları, yürütme içinde olup kamu adına hareket ettiklerinden dolayı görevlerini yerine getirirken bağımsız hareket edemezler.

Hâkim, yargısal görevlerini yerine getirirken tek başına karar vermek zorunda olduğu hususlarda diğer yargıçların kararlarını göz önünde bulundurur ve çoğunluk görüşüne uyar.

Hâkim, kamuoyu tepkisini yatıştırma adına, hukuk kurallarının dışında, kendi inisiyatifi ile kararlar alabilme erkine sahiptir.

Hâkim, yasama ve yürütme erkleriyle ilişki içerisinde olup kararları, onların görüşüne danışarak alabilir.

Hâkim, önündeki bir davaya ilişkin olarak aile, sosyal veya diğer ilişkilerini, yargısal davranış ve muhakemesine uygunsuz biçimde etkilemesine asla izin veremez.


Yanıt Açıklaması:
  • Hâkimlerden farklı olarak Cumhuriyet savcıları, yürütme içinde olup kamu adına hareket etmektedirler. Ancak, bu durum dahi savcıların görevlerini yerine getirirken bağımsız hareket edemeyecekleri anlamına gelmemektedir.
  • Hâkim, yargısal görevlerini yerine getirirken tek başına karar vermek zorunda olduğu hususlarda diğer yargıçlardan bağımsızdır. Hâkimin, ağır ceza, istinaf veya Yargıtay gibi bir toplu mahkemede görev yaptığını varsayalım. Hâkimin inceleme sonucu ulaştığı kanaat çoğunluk görüşünden farklı ise hâkim bu çoğunluğun kararına uymak zorunda değildir. Gerekirse kendi kanaatini yazacağı bir karşı oy ile bildirebilir.
  • Hâkim (ve Cumhuriyet savcısı), genelde toplumdan, özelde ise karar vermek zorunda olduğu ihtilâfın taraflarından bağımsızdır. Öyle ki Hâkim, kamuoyu tepkisini yatıştırmak, eleştirilerin önüne geçmek veya uygunsuz çıkarları gerçekleştirmek üzere hukuktan sapmaz.
  • Hâkim, yasama ve yürütme erkleriyle uygunsuz ilişkilerden ve bu organların etkisinden uzakta kalmalı; aynı zamanda, makul bir kişinin gözünde, bu türden ilişki ve etkilerden uzak olduğunu göstermelidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum