Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı Deneme Sınavı Sorusu #1012878

Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaçların özelliklerinden biri değildir?


Birbirleri ile ikame edilebilirler.

Belli bir ödeme karşılığında elde edilebilir.

Şiddetleri faklıdır.

Sonsuzdur.

Şiddeti giderildikçe azalır.


Yanıt Açıklaması:

İhtiyaçların çeşitli özellikleri mevcuttur. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  1. İhtiyaçlar sonsuzdur: Şu an gidermekte olduğumuz veya gidermeyi planladığımız ihtiyaçları bir deftere yazmak isteseydik büyük ihtimalle yüzlerce sayfa doldurmak zorunda kalırdık. Binlerce yıl önce yaşayan insan topluluklarındaki bir birey ile bugünün modern toplumunda yaşayan bireylerin ihtiyaçları arasında hem sayı hem de nitelik olarak inanılmaz farklılıklar bulunmaktadır. Üstelik bir bebeğin, bir gencin, orta yaşlarda veya seksen yaşında bir insanın ihtiyacı çok farklıdır. İhtiyaçlar yaşa, cinsiyete, yaşanılan ülkeye, şehire, ilçeye, mahalleye ve köye göre bile değişir. Her gün yeni bir teknolojik ürün piyasaya çıkmakta ve ihtiyaç haline gelmekte, daha geçen yıl aldığımız bir giysi bu sene demode olabilmektedir. Dolayısıyla ihtiyaçların sayısı sonsuzdur.
  2. İhtiyaçların şiddetleri farklıdır: Bazı ihtiyaçlar derhal karşılanma, bazıları ise ertelenebilme ve hatta iptal edilebilme özelliği taşır. İhtiyaçlarımızı satın almak için harcayacağımız gelir düzeyimiz sınırlı olduğu için ihtiyaçlar arasındaki şiddet farklılıkları bizim satın alma önceliklerimizi kolaylıkla gerçekleştirmemizi sağlar. Karnı aç olan rasyonel (akılcı) bir insanın cebindeki parayla önce bir tiyatro bileti almasını bekleyemeyiz.
  3. İhtiyaçların şiddeti giderildikçe azalır: Her türlü ihtiyacın şiddeti giderildikçe azalır, biz buna “doyma” diyoruz. Elbette doyma “subjektif” bir konudur, her bireyin doyma noktası farklıdır. Giderilen ihtiyacın yerine sıradaki yeni ihtiyacın giderilmesi gelir. Acıkan bir insan önce karnını doyurur, ardından bir bardak çay içer, futbol maçına gider, kitap okur veya bir başka ihtiyacını karşılar.
  4. İhtiyaçlar birbirleriyle ikame edilebilir: Bir ihtiyacı sadece bir değil birden fazla mal ve hizmet giderebilir. Bu nedenle ihtiyaçları yerine getiren bazı mal ve hizmetler birbirlerinin yerine kullanılabilirler. İhtiyacı tam olarak yerine getiremese bile kuru fasulye yerine nohut; kahve yerine çay; tiyatro yerine sinema; kurşun kalem yerine tükenmez kalem ikame edilebilir.

İhtiyaçların büyük bir çoğunluğu belli bir bedel karşılığı elde edilebilir. Ancak en büyük ihtiyacımız olan havaya belli bir bedel ödememiz söz konusu değildir. Bazı özel durumlarda da bu durum genişletilebilir (suya bedava ulaşımı olan topluluklar olabilir). Dolayısıyla her ihtiyaç için belli bir bedel ödemek söz konusu değildir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum