Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı Deneme Sınavı Sorusu #982484

I.Siyasi endişeler II.Ahlaki tehlike III.Zamansal tutarsızlık IV.Afetler için tasarruf etme çelişkisi Yukarıdakilerden hangileri doğal afetlerin zararları finanse edilmeye çalışılırken karşılaşılan engeller arasında yer almaktadır?


I, IV

II, III

I, II, III

II, III, IV

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Doğal afetlerin zararları farklı şekillerde finanse edilmeye çalışılırken temelde dört engelle karşılaşılmaktadır: 

Siyasî endişeler: İyi yönetilmeyen afet süreçleri ve afetler sonrası görülen olağanüstü zararlar siyasi iktidarlara oy kaybettirir. 

Ahlaki tehlike: Bir ilişki içinde olan iki tarafın farklı bilgilere sahip olmasından kaynaklanan sorunlara ahlaki tehlike adı verilir. Eğer taraflardan biri doğru bilgiye sahipse güç kazanır, yanlış veya eksik bilgiye sahip olan taraf ise güç kaybeder. Taraflardan biri, diğer taraf aleyhine aralarındaki anlaşmadan yararlanacak şekilde davranışını değiştiriyorsa ahlaki tehlike doğar.

Zamansal Tutarsızlık: Afetler büyük ekonomik zararlara yol açtığı için bu zararları finanse etmek üzere afet öncesi ve sonrasında azımsanmayacak ölçüde fon toplanılması, ama bunun yanında da afetlerin hasarlarına hazırlıklı olmak için çalışılması gerekmektedir. İşte afetlerin gerçekleşmesi ile afet önlemlerinin alınması süreci çakışmadığı için “zaman tutarsızlığı” adı verilen sorun yaşanmaktadır. 

Afetler İçin Tasarruf Etme Çelişkisi: Doğal afetlere dönük önlemler almak isteyen hükümetler çok sayıda günlük ödeme yapmaları gerekirken ne zaman ortaya çıkacağı kesin olmayan bir afet için tasarruf yapmakta ve yapabiliyorlarsa da bunları halka açıklamakta zorlanır. 

Dolayısıyla soruda verilen bütün maddeler söz konusu engeller arasında yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum