Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı Deneme Sınavı Sorusu #1080372

  1. İstanbul'da yaşanan bir deprem sonucunda, yalnızca Marmara bölgesinde yaşayan insanların ödediği afet sigortaları afetzedelerin kaybını karşılamak için kullanılabilir; her bölgenin ödediği sigorta, o bölgede yer alan bir ilin dışında kalan diğer bölge illerine aktarılmaz.
  2. Meydana gelen her türden felaket sonucu yaşanan kayıplar sigorta şirketlerince karşılanır; devlet, yalnızca sigorta şirketlerini gözetim ve denetim altında tutma görevini üstlenir.
  3. Sigorta sisteminde henüz afet gerçekleşmeden afetin ne kadar hasar verebileceği ve bu hasarın/zararın ne kadarının karşılanabileceği hesaplanır ve afet sigortası sözleşmesine (poliçesine) dâhil edilir.

Afet sigortasına ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:
  1. Sigorta risklerin paylaşımı anlamına gelir. Doğal afet sonucunda zarar görme ihtimali olan kişiler maddi güçlerini küçük miktarlarda birleştirerek gerçekten zarar görenlerin zararlarını telafi etme imkânı bulurlar. Örneğin deprem sigortası ülke genelinde yapılır ama sadece bir bölgede ortaya çıkar. Bu durumda o bölgede afeti yaşayan ve zarar görenlere, zarar gören ve zarar görmeyenlerin daha önce sigorta fonlarında biriktirdiği toplam maddi tutarlardan ödeme yapılır.
  2. Sigorta şirketleri kamu veya özel sektöre ait olabilir. Büyük afetlerde özel sektörün afet hasarını karşılayamadığı durumlarda devlet şirketleri veya bazı diğer kamusal mekanizmalar devreye girebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum