Afet Ekonomisi Ve Sigortacılığı Deneme Sınavı Sorusu #1080400

  1. Kamu borçlanmasını artırmak ya da azaltmak suretiyle ekonomiyi etkilemeyi amaçlayan politika - teşvik politikası
  2. Kamu harcamalarının miktarını veya yönünü değiştirmek suretiyle ekonomiyi etkileme politikası - harcamalar politikası
  3. Belirli malların, belirli sektörlerin ya da teknolojilerin desteklenmesi yoluyla üretim kalitesinin ve rekabet seviyesinin artırılması - dış ticaret politikası

Yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:

Maliye politikası ekonomik amaçlara ulaşmak için malî araçlar kullanır. Bu araçların en önemlileri vergi, kamu harcamaları ve kamu borçlanmasıdır. Her bir aracın uygulanması maliye politikasının şu alt politikalarını oluşturur: Harcamalar politikası, vergi politikası, borçlanma politikası, destekleme politikası, teşvik politikası ve ticaret politikası.

  • Kamu harcamalarının miktarını veya yönünü değiştirmek suretiyle ekonomiyi etkileme politikasına “harcamalar politikası” denir.
  • Kamu borçlanmasını artırmak ya da azaltmak suretiyle ekonomiyi etkilemeyi amaçlayan politikaya “borçlanma politikası” denir.
  • Ekonomide üretilmekte olan bazı ürünlerin desteklenmesi için yapılan harcamalara “destekleme politikası” denir.
  • Belirli malların, belirli sektörlerin ya da teknolojilerin desteklenmesi yoluyla üretim kalitesinin ve rekabet seviyesinin artırılmasına “teşvik politikası” adı verilir.
  • Mali araçların bir bölümünü ve döviz kuru politikasını kullanarak dış ticaret amaçlarına ulaşmaya çalışmak dış ticaret politikası uygulamak anlamına gelmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum