Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #981715

Çocuk ve ergenlerde afetlere bağlı travmatik stres belirtilerine tanı konmasına ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?


Travma Sonrası Stres Bozukluğu'nun bir tanı kategorisi olarak ortaya çıkışı Vietnam Savaşı’ndan sonra olmuştur. 

Çocukların gelişimsel özelliklerini göz önünde bulunduran kriterler kullanıldığında, kullanılmamasına kıyasla travma konusunda psikiyatrik tanı almalarının 3 ila 8 kat fazla olduğunu vurgulamaktadır.

Travmatik tepkilere doğru tanı konulması için kullanılan DSM-5 Tanı Ölçütleri Kitabı okul öncesi dönem çocukları için kullanılamamaktadır. 

1950’lerde çocuklardaki travmatik belirtileri anlamaya yönelik yapılan çalışmalarda genellikle ebeveynlerden bilgi toplama yöntemi kullanılmıştır. 

Çocuklarda travmatik stres belirtileriyle ilgili tanı süreçleri nitelik kazandıkça etkili müdahale yöntemlerinin sistematik ve ayrıntılı olarak incelenmesi de mümkün olmaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Son yıllarda, hem klinisyenler hem de araştırmacılar, travmatik olayların çocuk ve ergenler üzerindeki psikolojik etkilerini ve oluşan bu etkilerin tedavisini anlama ve geliştirme konusuna daha fazla ilgi göstermeye başlamışlardır. Bu alanda artan çalışmalar sonrasında, 2014 yılında yayınlanan DSM-5 Tanı Ölçütleri Kitabı’nda artık okul-öncesi dönemi kapsayan 6 yaş ve öncesi çocuklara TSSB tanısı koymak için kullanılabilecek, bu yaş grubuna özgü ayrı ölçütler belirlenmiştir. Çocukların gelişimsel özelliklerini göz önünde bulunduran kriterler kullanıldığında, kullanılmamasına kıyasla bir psikiyatrik tanı almalarının 3 ila 8 kat fazla olduğunu vurgulamaktadır. Bu bilgiler ışığında doğru cevap C seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum