Afet Psikolojisi ve Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #977680

Heyelan felaketi ile yaşadığı mahalle neredeyse yok olan ve birçok arkadaşını kaybeden Serdar, üniversitede okuduğu bölümü bırakmış, jeoloji mühendisliği için tekrar sınava hazırlanmaya karar vermiştir. Bölüm değiştirme fikrine tepki gösteren çevresine; "Artık hayatımı daha iyi ve yararlı şeyler yaparak geçirmeye karar verdim" demiştir.  Tedeschi ve Calhoun’un modeline göre Serdar, travma sonrası hangi alanda değişim yaşamıştır?


Yeni olanakların algılanması

Kişiler arası ilişkilerin güçlenmesi

Bireysel güçlülük

Manevi değişim

Yaşamın kıymetini anlama


Yanıt Açıklaması:

Travma sonrası süreçte birey kendini, yaşamını, çevresini ve ilişkilerini farklı boyutlarıyla sorgular. Tedeschi ve Calhoun’un modeline göre, bireyler beş farklı alanda değişim yaşamaktadır. Bu değişim alanları ve travmatik olaylar sonrası bu türde gelişim yaşayanlarda çok sık rastlanan ifadeler şöyle sıralanmaktadır;
1. Yeni olanakların algılanması: “Yaşadığım bu olaydan sonra hayatıma yeni bir yön verdim”, “Hayatımı daha iyi ve yararlı şeyler yaparak geçirebileceğimi anladım”
2. Kişiler arası ilişkilerin güçlenmesi: “Bu yaşadığım olay sonrasında zor zamanlarda başkalarına güvenebileceğimi anladım”, “Kendimi diğer insanlara daha yakın hissetmeye başladım”
3. Bireysel güçlülük: “Bu olaydan sonra düşündüğümden daha güçlü olduğumu anladım”, “Olayları olduğu gibi kabullenmeyi öğrendim”
4. Manevi değişim: “Olaydan sonra manevi konuları daha iyi anladım”
5. Yaşamın kıymetini anlama: “Olaydan sonra, yaşadığım her günün değerini anladım”

Yorumlar
  • 0 Yorum